Hrana Analizirali smo 16. siječnja 2017.

Jesi li probala maslace od orašastih plodova koji su apsolutni hit?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pri spomenu maslaca od orašastih plodova prvo što nam padne na um jest maslac od kikirikija. Volimo ga na kruhu s pekmezom, u jutarnjim smoothijima i u zdravim desertima. No osim kikirikija, maslac, odnosno točnije bi bilo reći namaz, možemo napraviti od bilo kojeg orašastog ploda.

Pa se tako na policama naših trgovina mogu naći namazi od badema, indijskih oraščića, makadamije, lješnjaka, te čak i od sjemenki primjerice suncokreta ili sezama.

Namazi pripremljeni od orašastih plodova nude proteine biljnog porijekla, zdrave masti, prehrambena vlakna, vitamine, minerale i fitokemikalije. Nutritivna vrijednost pojedine vrste namaza ovisi o vrsti orašastog ploda od koje je dobiven, no za sve vrste možemo reći da sadrže kvalitetne nezasićene masti čija se konzumacija dovodi u vezu sa smanjenjem kolesterola i zdravljem srca i krvnih žila.

Tri prirodna recepta protiv nadutosti, od kojih je jedan čudotvoran!

Oprez kod odabira

Kada kupujemo namaz od orašastih plodova trebali bismo birati one proizvode koji ne sadrže obilje soli i šećera. Naime, ako kupuješ namaz koji na popisu sastojaka sadrži isključivo jednu namirnicu, tada možeš biti sigurna da kupuješ kvalitetan proizvod. Također, iako takvi namazi sadrže kvalitetne masnoće, ipak imaju pozamašnu kalorijsku vrijednost, stoga s njima ne valja pretjerivati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prednosti za zdravlje

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition and Metabolism pokazalo je kako doručak koji sadrži bademe može pomoći u održavanju pravilne razine glukoze u krvi ostatak dana. Prednost stabilne razine glukoze u krvi jest veća količina energije tijekom dana i manji rizik od povećane želje za hranom i prejedanja. Stoga navali na namaz od badema koji od svih namaza od orašastih plodova sadrži najmanje kalorija i najviše vlakana. U časopisu Breast Cancer Research and Treatment objavljeno je istraživanje u kojem je otkriveno kako konzumacija maslaca od kikirikija u dobi između 9 i 15 godina, kod djevojčica smanjuje rizik od bolesti dojke koja povećava rizik od karcinoma dojke. U istraživanju je sudjelovalo više od 9 tisuća djevojčica, a konzumacija maslaca od kikirikija 3 puta tjedno snizila je rizik od bolesti dojke za 39 posto.

Med moćan poput Pet Tibetanaca za imunitet i detoks!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.