Hrana Hrana kao lijek 31. siječnja 2017.

Kava je izvor sreće, kožu čini lijepom i čuva jetru

Curei_Kavajpg
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Loše raspoloženje najčešće je posljedica smanjene razine dopamina u tijelu. Kofein stimulira povećanje razine hormona sreće, dopamina i epinefrina te nas tako razbuđuje, vraća osmijeh na lice te daje energiju i snagu da preprodimo stresne situacije.

  • Za lijepu kožu - smatra se da kofein djeluje stimulativno na lučenje prirodnih lipida u koži koji popravljaju oštećenja kože, ubrzavaju zacjeljivanje i ovlažuju kožu dajući joj zdrav i prirodan sjaj. Mljevena kava može biti i odličan piling u kombinaciji s maslinovim uljem.
  • Čuva jetru - stručnjaci tvrde da kofein može utjecati na usporavanje razvitka ciroze jetre i raka jetre. Fenoli, kahweol i kaf estol, koji se prirodno nalaze u kavi, djeluju antivirusno te bi mogli spriječiti udvostručavanje virusa uzručnika hepatitisa B.
  • Uz kavu uvijek pij vodu - budućid akava ima diuretsko djelovanje, savjetuje se da uz kavu piješ vodu. Kofein utječe i na smanjenje apsorpcije kalcija, osobito kod njegova manjeg unosa.
  • Trudnice ne smiju piti više od dvije šalice - ispijanje više od četiri šalice kave može biti opasno i za zdrave ljude, no najvećem su riziku izloženi mladi te trudnice jer previše kofeina može imati štetne učinke na fetus.

Kava smanjuje upale u tijelu i produljuje život

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.