Hrana 21. lipnja 2011.

Kuharica proljeća je Maja Dražina!

Maja-Drazina
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon zbrajanja glasova čitatelja i bodova stručnog žirija, za kuharicu proljeća izabrana je Maja Dražina iz Zagreba koja je osvojila vrijednu nagradu od generalnih pokrovitelja projekta – edukacijske ustanove Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i nakladničke kuće Planetopija u vrijednosti od 2000 kuna

Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitatelja, Nevene Buljan iz Rijeke za curry krem juhu od mladog graška, Maje Dražine iz Zagreba za  kolač od kakaa s tikvicom i Jane Šuleski Rončević iz Rijeke za proso s tofuom prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave i Gastro.hr-a pobijedio je recept za kolač od kakaa s tikvicom, a Maja Dražina je postala kuharica proljeća.

Pogledaj kako su recepte ocijenili i komentirali članovi žirija!

Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave

  • Kolač od kakaa s tikvicom - 3 boda - Odličan, inspirativan i nesvakidašnji desert; kombinacija koje se ne bih lako dosjetila, ali ću je pamtiti zauvijek. Bravo Maja, ova gastro ideja je vrlo hrabra, malo otkačena ali zato i vrlo zdrava! Izbor agavinog sirupa, domaće marmelade bez šećera je mudar, a tikvice su dale šarm proljeća ovom kolaču. Svakako ću ga pripremiti za svoje ukućane.
  • Curry krem juha od mladog graška 2 boda - Bravo Nevena! Ova juha diše i miriše proljećem, a kokos mlijeko i curry je čine egzotičnom i jedinstvenom. U mislima sam otputovala u daleke krajeve, ovo juha je prava mala gastro avantura!
  • Proso s tofuom: 1 bod - Praktična i jednostavna kombinacija koja uvijek spasi situaciju barem u mojoj kuhinji, kad ne znam što kuhati. Pohvalno, ali po mom ukusu ipak nedostaje malo mašte i proljeća u kombinaciji. Lišće rotkvice i klice mungo graha su dobar izbor, ali možda bi rikola za kraj umjesto lišća rotkvica bila malo osvježenje s više stila!

Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke i voditeljica portala Gastro.hr

  • Kolač od kakaa s tikvicom - 3boda - Maja je osmislila originalni recept spojivši naizgled nespojivo u fini čokoladni kolač. Tikvice, jabuke i grožđice namočene u jabučnom soku čuvaju vlažnost, a time i svježinu i doprinose aromi i okusu. Hrabri spoj maslinovog ulja, zobenog mlijeka i agavinog sirupa te brašna od pira također treba pozdraviti.
  • Curry krem juha od mladog graška: 2 boda -Također inovativni pristup kuhanju, zanimljiva i jednostavna juha kao spoj svakidašnjeg i nesvakidašnjeg. Pohvala Neveni za iscrpni opis pripreme jela.
  • Proso s tofuom i povrćem: 1 bod - U konkurenciji ostalih recepata za kuharicu proljeća, ovaj se doima nešto običnijim. Fotografija bi mogla biti malo privlačnija kako bi privukla na isprobavanje ovog zgodnog zdravog jela.

Marinela Prodan, autorica recepta koje možeš s guštom čitati i na Zdravoj Kravi

  • Curry krem juha od mladog graška - 3 boda – Najviše bodova za Neveninu juhu s curryjem, zobenim vrhnjem i kokosovim mlijekom. Vrlo zanimljiva fusion kombinacija. Osim što juha vizualno jako dobro izgleda i kombinacija namirnica je jako dobra. Svakako jelo koje bih rado pojela u ovo doba godine.
  • Kolač od kakaa s tikvicom- 2 boda - Majina kombinacija koju bih osobno teško spojila, tikvice s čokoladom- ali kad pogledam sastojke čini mi se da zapravo dobro funkcionira. Tikvice zasigurno daju svježinu ovom kolaču. U svakom slučaju inventivno.
  • Proso s tofuom i povrćem- 1 bod- Zanimljivo, jednostavno i lagano. Zasigurno osvježenje za vruće ljetne dane.

Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr

  • Kolač od kakaa s tikvicom - 3 boda - S obzirom da sam veliki obožavatelj kolača i jako pazim na njihovu pripremu u restoranima, moram pohvaliti orginalnost ovog recepta. Drago mi je što je Maja uspjela s jednostavnim namirnicama napraviti jako ukusan kolač.
  • Proso s tofuom i povrćem - 2 boda - Iako je ovo zanimljivo i ukusno jelo s kulinarske strane, nedostatak je što je previše jednostavno.
  • Curry krem juha od mladog graška - 1 bod - Iako je ova juha bila moj favorit, zbog par pogrešaka u pripremi moram dati samo jedan bod. Ispiranjem graška, on gubi svoja svojstva, pa predlažem da se Nevena drugi put radije odluči na blanširanje i brzo hlađenje. Također, nisam pobornik podlijevanja vodom, već radije temeljcem u kojem smo kuhali.

Ukupni bodovi stručnog žirija:

Kolač od kakaa s tikvicom - 11 bodova

Curry krem juha od mladog graška - 8 bodova

Proso s tofuom i povrćem - 5 bodova

Vrijedne nagrade

Kuharica proljeća osvojit će vrijednu nagradu od generalnih pokrovitelja projekta – edukacijske ustanove Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i nakladničke kuća Planetopija. Edukacijska ustanova Makronova najboljoj kuharici proljeća daruje Makrovikend seminar, koji je temelj edukacije o prehrani i načinu življenja prema makrobiotičkim načelima.

Najpopularniji Makronovin seminar kroz dva dana kvalitetne edukacije pruža osnove za nove početke. Upoznat ćeš makrobiotičke principe kroz načelo yina i yanga i teoriju 5 transformacija, te ćeš vidjeti kako se priprema makrobiotički obrok i degustirati ukusne specijalitete. Vrijednost ove nagrade je 990 kuna.

Nakladnička kuća Planetopija nagrađuje pobjednicu sezone svojim odabranim hit naslovima za kulinarsko i životno nadahnuće! Kulinarski blok knjiga čine nagrađena kuharica Ljeto Jadranke Boban Pejić, Za posao Tončike Cukrov te knjiga Mayumina kuhinja, kuharica Mayumi Nishimure, koja je dugi niz godina kuhala za Madonnu.

Put srca knjiga je koja će čitatelja dovesti do ispunjenja najskrivenijih želja, a uz nju najbolja kuharica proljeća dobit će i knjigu Život bez ograničenja, autobiografiju Nicka Vujičića, rođenog bez ruku i nogu, koja istinski nadahnjuje i potiče na život bez ograničenja! Vrijednost nagrade je 536 kuna.

Trgovina ekoproizvoda bio&bio pobjednici sezone poklanja paket ekoloških prehrambenih proizvoda koji sadrži ekološke žitarice, slatkiše, ulja, brašna, uglavnom namirnice potrebne za svakodnevno spravljanje ukusnih i zdravih obroka. Inače, bio&bio trgovine nude bogati izbor od 2500 proizvoda iz asortimana hrane, dodataka prehrani, prirodne kozmetike i sredstava za čišćenje. Trenutno postoji 11 bio&bio trgovina u Zagrebu, Splitu, Puli, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku. Vrijednost nagrade je 503,38 kuna.

Uskoro očekuj natječaj za ''Kuhaj u ritmu ljeta''...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      transvestit

      maja inače "spaja" nespojivo, i nagrada je ok, zadovoljavajuće, i lonac je sladak, i make up, i lijepo je posluženo, bezalkoholno, "kreativna" je, totalna transformacija, ALI (onako, iz trbuha?), iz želuca- kao ideja, ajde nek joj bude, Ali ovo je neprobavljivo, dobar tek!

    • Avatar Valkira
      Valkira

      Pa zar ovaj 'Kolač od kakaa s tikvicom' nije mrvicu modificirani recept Aine McAteer, preuzet iz kuharice Deserti izdanja Planetopije, a objavljen i na bio&bio facebook profilu: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=220547544635540&set=a.150308348326127.22321.150116668345295&type=1 ?? 'ČOKOLADNA TORTA S TIKVICAMA 2 šalice brašna tip 850 ½ šalice kakao praha i malo za posipanje kalupa za pečenje ½ šalice mljevenih badema 1 žlica praška za pecivo 1 žličica kardamoma u prahu veliki prstohvat morske soli ½ šalice maslinovog ulja ¾ šalice javorovog sirupa 1 šalica naribanih tikvica ½ šalice čokoladnih listića ¾ šalice zobenog mlijeka • Pećnicu zagrijte na 180°C. • Kalup za tortu (promjera 22 cm) nauljite te pospite kakao prahom. • Prosijte brašno i kakao prah u zdjelu za miksanje pa dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo, kardamom u prahu i morsku sol. U drugoj posudi pomiješajte ostatak sastojaka te ih dodajte suhim sastojcima i izmiksajte. • Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici na srednjoj polici 45-50 minuta. Krema 1 šalica soka crnog grožđa ili višanja 1 puna žlica alge agar-agar 1½ šalica čokoladnih listića ¹⁄³ šalice džema od jagoda ¹⁄³ šalice kokosovog vrhnja (s vrha konzerve kokosovog mlijeka) • Na vatri srednje jakosti u loncu miješajte voćni sok i listiće agar-agar dok ne zakipi. Smanjite vatru i ostavite da kuha dok se agar-agar ne istopi. • Otopite listiće čokolade. U blender ulijte mješavinu s algom agar-agar, otopljenu čokoladu, džem i kokosovo mlijeko te miješajte dok ne dobijete glatku kremu. • Kremu ulijte u zdjelu i ostavite sa strane da se ohladi pa je stavite u hladnjak da se stegne. Zatim je ponovno izmiksajte u blenderu pa opet vratite u hladnjak da se stvrdne toliko da je ipak možete razmazati po torti. Želite lida bude više poput preljeva, a manje poput glazure, možete je ostaviti izvan hladnjaka te njome preliti biskvit i ukrasiti ribizom.' A bez izrade cijele kreme?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.