Hrana Hrana kao lijek 15. kolovoza 2016.

Metabolizam ubrzaj lanom i breskvama, a ne zaboravi ni čaj od mente

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prejedeš li se u jednom obroku, to može dovesti do nadutosti, ali i problema u probavi jer probavni sokovi tada nemaju mjesta da obave svoj posao. Stoga, jedi polako, nemoj preskakati obroke, hranu sažvači dovoljno te prestani jesti kad osjetiš da si “puna”.

Marelice, breskve, naranče, gljive, leća, grah, kokice (bez soli i maslaca), lanene sjemenke, sezam, maline, brokula i zelje odličan su izvor nutrijenata koji će ubrzati metabolizam i spriječiti nadutost. Kapsaicin iz čili papričica i gingerol iz đumbira su aktivne komponente koje ubrzavaju termogenezu i metabolizam. 

Nakon jela mogu se uzeti manji komadići voća

Nadutost, osim teško probavljivih ugljikohidrata, mogu izazvati gazirana pića, kvasac iz piva, žvakaće gume i tvrdi bomboni te pretopla i prehladna hrana. Iako postoji teza da voće poslije obroka prouzročuje nadimanje zbog fermentacije (truljenja) u želucu, to baš i nije tako, pa se ljudima koji imaju problema s nadutošću savjetuje da poslije obroka pojedu nekoliko kockica ananasa ili papaje zbog enzima bromelina koji olakšava razgradnju hrane. Naravno, pomoći će i šalica biljnog čaja od metvice, kao i začini poput peršina ili češnjaka.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.