Hrana Analizirali smo 27. studenoga 2016.

Muči te glavobolja od vina? Evo kako ju možeš jednostavno spriječiti!

Zena-Glavobolja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji nekoliko razloga zašto osjećaš glavobolju drugo jutro nakon što si popila samo jednu čašu crnog vina prethodne večeri. Mnogi smatraju kako su glavni krivac sulfiti iz vina koji se dodaju kao konzervans.

Tanini iz vina mogu povećati razinu serotonina u mozgu

Međutim, određena znanstvena istraživanja pokazuju kako je za glavobolju zadužen spoj naziva tiramin, koji ima utjecaj na krvni tlak. Vino, a posebice crno vino bogato je histaminom, kojeg određene osobe ne mogu probaviti. Ako voliš popiti čašu crnog vina jer vjeruješ kako je ono dobro za zdravlje, probaj uzeti nisko dozirani antihistaminik prije nego popiješ vino.

Zašto ne bi trebali piti alkohol navečer?

Istraživanja su pokazala kako i polifenoli tanini iz vina mogu povećati proizvodnju serotonina u mozgu. Iako je serotonin poželjan, kod osoba koje pate od migrena, promjene u razini serotonina mogu uzrokovati migrene.

Od bijelog vina manje boli glava, a ako voliš crno biraj rose

Pokušaj birati bijelo vino umjesto crnog vina s obzirom da se u proizvodnji bijelog vina najčešće uklanjaju kožica i sjemenke – glavni izvor tanina u grožđu. Ako pak voliš crno vino tada biraj lakša vina ili rose.

Vino-Crno | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za tvoju glavobolju nakon čaše vina možda je kriv i – stres. Ako si primjetila da te glava ne boli toliko od vina ako ga piješ tijekom godišnjeg odmora, a boli kada piješ vino nakon napornog radnog dana, tada je najvjerojatnije stres uzročnik tvoje glavobolje.

Stručnjaci otkrili: zašto je dobro piti pivo uz obrok?

Najbolji način kako spriječiti glavobolju od vina ako je stres u pitanju jest ne piti alkohol uopće. No ako se ipak odlučiš na čašu vina, tada obavezno uz vino pijuckaj i vodu. Voda će spriječiti dehidraciju koja dodatno potencira glavobolju. Također, pazi da piješ umjereno, a to znači ne više od 1,5 dl vina dnevno.  

Alkohol u kalorijama, koliko deblja vino, pivo i žestice?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.