Hrana Analizirali smo 23. rujna 2016.

Namirnice s crne liste koje su zapravo dobre za tvoje zdravlje

Jaja_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si već čula kako bi od određenih namirnica trebala bježati kao od kuge. Međutim, takvi savjeti su najčešće temeljeni na zastarjelim ili potpuno krivim informacijama. Istina je da su mnoge namirnice koje se smatraju nezdravima zapravo suprotno od toga.

Donosimo ti listu samo nekih od neopravdano „demoniziranih“ namirnica koje su dobre za tvoje zdravlje.

Jaja

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje postoje. Ona pomažu u zaštiti od srčanih bolesti. Također, sadrže i visokokvalitetne proteine koji pomažu da se dulje osjećaš sitom i unosiš manje kalorija tijekom dana. Žumanjak jajeta bogat je luteinom i zeaksantinom koji štite od bolesti oka poput katarkate ili makularne degeneracije.

Klikni za dijetu s jajima!

Punomasni mliječni proizvodi

Iako su punomasni mliječni proizvodi bogati zasićenim mastima i kolesterolom, istraživanja pokazuju kako oni ne utječu negativno na razinu kolesterola u krvi. Jedino punomasni mliječni proizvodi sadrže vitamin K2 koji pomaže zdravlju srca i kosti. Mliječni proizvodi su bogati i konjugiranom linolnom kiselinom (CLA) koja pomaže gubitku suvišnih kilograma.

Casa-Mlijeko | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Leguminoze

Leguminoze, kao što su grah, grašak i leća, godinama su bile kritizirane zbog sadržaja fitata i ostalih tvari koje smanjuju apsorpciju mineralnih tvari poput cinka i željeza. Međutim, ova činjenica bi trebala zabrinjavati samo osobe koje ne jedu meso i ribu. Osobe koje konzumiraju meso unose dovoljno mineralnih tvari iz životinjskih namirnica, pri čemu leguminoze ne ometaju njihovu apsorpciju. Leguminoze su bogate kalijem, magnezijem i drugim mineralnim tvarima, a nekoliko studija je pokazalo kako smanjuju upalu, razinu glukoze u krvi i unaprjeđuju zdravlje srca.

Saznaj koje su posljedice nedostatka magnezija u tijelu!

Smrznuto i konzervirano povrće

Smrznuto i konzervirano povrće često se smatra manje zdravijim od svježeg povrća. Međutim, znanstvenici su pokazali kako se konzerviranjem i smrzavanjem povrća zadržava većina hranjivih tvari iz povrća. Iako je udio antioksidansa i vitamina topljivih u vodi veći u svježem povrću, ukupni sadržaj hranjivih tvari u konzerviranom i smrznutom povrću usporediv je sa sadržajem hranjivih tvari u svježem povrću.

Dagnje | Author:

Morski plodovi

Škampi, dagnje, rakovi i kamenice smatraju se zdravim namirnicama, iako mnoge zabrinjava njihov visoki udio kolesterola. Međutim, konzumiranje morskih plodova neće utjecati na razinu kolesterola u krvi. Osim toga, morski plodovi su bogati proteinima i selenom koji je važan za rad mozga. Također, predstavljaju i odličan izvor joda, mineralne tvari esencijalne za pravilan rad štitnjače.

Otkrivamo: kako vlakna mogu potaknuti brže mršavljenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.