Hrana Hrana kao lijek 29. studenoga 2016.

Neki to vole vruće: ljute papričice su stvarno zdrave!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki od nas vole ljuto, a neki jednostavno ne mogu smisliti ljutu hranu. No, kakav god bio tvoj stav prema ljuto začinjenoj hrani, jedno je sigurno – zdravstvene blagodati ljutih papričica su stvarno impresivne.

Razlog tome krije se u kapsaicinu, aktivnom sastojku ljutih papričica za kojeg postoje brojni dokazi o njegovom blagotvornom djelovanju na zdravlje.

  • Kapsaicin ublažava bol: Istraživanja su pokazala da kapsaicin može ublažiti različite vrste boli, od postoperativnih bolova, uobičajenih glavobolja pa sve do bolova uzrokovanih artritisom. Način na koji kapsaicin utječe na smanjenje boli je zaista jedinstven. Djeluje tako da ometa neurotransmiter koji šalje signal za bol.
  • Kapsaicin smanjuje rizik od razvoja karcinoma: Jesi li znala da kapsaicin može pomoći i u borbi protiv karcinoma? Kapsaicin djeluje tako da potiče apoptozu (smrt stanica karcinoma) nekoliko vrsta stanica karcinoma poput karcinoma debelog crijeva, gušterače, jetre, dojke i prostate.
  • Kapsaicin popravlja raspoloženje: Osjećaš se bezvoljno? Pojedi nešto ljuto! Kada jedeš ljutu hranu, tvoj mozak to osjeća kao bol što uzrokuje otpuštanje endorfina, prirodnog antidepresiva.
  • Kapsaicin štiti srce: Kapsaicin može pomoći i u zaštiti zdravlja srca. Istraživanja pokazuju da može utjecati na smanjenje razine kolesterola, krvnog tlaka i poboljšati cirkulaciju.
  • Kapsaicin pomaže u mršavljenju: Osjećaš li navalu topline nakon jedenja ljute hrane? Razlog tome je što kapsaicin ubrzava metabolizam. Kapsaicin također može smanjiti apetit i utjecati na smanjenje stvaranja novih masnih stanica.

Pet običnih namirnica koje mogu biti smrtonosne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.