Hrana
280 prikaza

Nevena se natječe za kuharicu proljeća

Nevena-Buljan_1
Nevena Buljan iz Rijeke poslala nam je recept za curry krem juhu od mladog graška i zobenog mlijeka kojeg je stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu proljeća

Nevena Buljan iz Rijeke 24-godišnja je studentica francuskog i ruskog jezika i književnosti na filozofskom fakultetu, a kuharica tjedna postala je zahvaljujući svom receptu za curry krem juhu od mladog graška i zobenog mlijeka.

Ispričala nam je kako u proljeće kuha puno sezonskog povrća i to najčešće na lešo, s minimalnom termičkom obradom, te ga kombinira sa žitaricama, tjesteninom, rižom, bulgurom, kvinojom ili kus-kusom. Sa sirovim povrćem priprema razne salate koje onda posluži kao prilog uz obrok ili kao samostalno jelo.

Vrt na balkonu

"Zapravo, povrće je uvijek skoro pa glavni dio mog menija, bilo da se radi o sendviču, ručku ili večeri. Često pripremam i neobične kombinacije koje spajaju voće i povrće. Kupujem i nastojim nabaviti isključivo sezonske i organske namirnicena tržnici, što mi često i uspijeva jer već otprilike znam na kojem štandu ću što pronaći. Najljepše je naravno imati svoj vrt, jer osim što znaš točno što jedeš, lijepo je znati i da si to sam posadio. Trenutno na svom balkonu uzgajam koktel rajčice, jagode i začinsko bilje", kaže Nevena.

Otkrila nam je i da je glavni od njezinih trikova zdrave prehrane stalno istraživanje i učenje:

"Konstantno učim o pripremanju zdrave hrane čitajući raznu literaturu, učeći od ljudi kojima je kuhanje strast i koji se time bave. Učim i od kreativnih ljudi i svojih kolega 'food blogera', koji uvijek pripremaju nešto zanimljivo, njihovi recepti me posebno inspiriraju na neke nove kombinacije."

Kao svoju najdražu hranu Nevena ističe sezonsko povrće, posebno divlje povrće poput šparoga i divljeg poriluka; sve vrste ljetnog voća počevši od jagoda, breskvi, šumskog voća; samoniklo bilje, gljive, začinsko bilje; tamnu čokoladu, suho i koštuničavo voće, mahunarke, slastice od cjelovitih namirnica i bez šećera.

Najbolji recepti nastaju kao improvizacija

Curry krem juhu od graška, za koju nam je poslala recept, prvi je put napravila od namirnica koje je imala u hladnjaku, a trebala je brzinski smisliti hranjivi ručak ili barem dio ručka, i odlučila se malo poigrati sastojcima.

"Ovo je još jedan dokaz da s minimalnom količinom namirnica kojoj se moraš prilagoditi, dobiješ možda i najuspješnija jela. Posebno mi se kod ove juhe sviđa kombinacija slatkastog i nježnog povrća– mladog graška, curry začina i kokosovog mlijeka. Definitivno nešto što ću i dalje primjenjivati u svojoj kuhinji. Uz to, nitko kome sam poslužila juhu nije mogao odgonetnuti koji je to tajni sastojak koji čini ovu juhu nesvakidašnjom", rekla je Nevena.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna, Nevena je na dar dobila poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Također ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.