Hrana Zdravi recepti 20. srpnja 2016.

Omiljeno ljetno povrće: predobri recepti s tikvicama

Tikvice1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tikvice su pravo ljetno povrće koje doista možete pripremiti na stotinu načina. Od krem juha u kojima se odlično slažu s povrćem poput mrkve, celera, korabe, batata, krumpira i bundeve, dohladnih ljetnih juha u kojima se mogu kombinirati s celerom, krastavcima i jogurtom.

Iskoristi sezonu tikvica

Tikvice su izvrsno predjelo u kombinaciji sa skutom, feta sirom, kozjim sirom, škripavcem, parmezanom ili mozzarellom. U toj kombinaciji možete ih poslužiti tanko rezane i sirove ili deblje rezane i ispečene na grill-tavi ili roštilju. Dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja u toj je kombinaciji nezaobilazan, kao i svježe mediteransko začinsko bilje poput bosiljka, mente, korijandara ili origana. 

U kombinaciji s cherry rajčicama kratko rastopljenim u pećnici, malo pesto genovesea i mozarellom di buffala ili burratom, uz svježe začinsko bilje i maslinovo ulje, kratko pečene tikvice dobit će sasvim novu dimenziju. Za još potpuniji obrok dodajte i pršut te svježe kruščiće i oduševljenje neće izostati. Kockice tikvica odlično će pristajati i na bruschettama svih vrsta zbog blagog okusa i sočnosti koju pružaju. 

Lažni špageti od tikvica

Ljeto je jedinstveno doba godine kada možete uživati u mladim mini-tikvicama kojima nije potrebno guliti koru, a dovoljno ih je skuhati u vodi ili na pari te pomiješati s kuhanim krumpirom i maslinovim uljem. U toj izvedbi pristajat će uz poširana jaja te ribu ili meso peradi s roštilja.

Tikvice_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Iako se cvjetovi tikvica dugi niz godina nisu koristili, sve je više tržnica na kojima se mogu pronaći tijekom posljednjih godina. Cvjetovi tikvica najbolji su pohani, a mogu se pripremiti i kaotempura, koristeći rižino brašno i ledenu vodu. Investirate li skromna novčana sredstva u „šiljilo za povrće“ možete od tikvica napraviti lažne špagete koji brzo poprženi u woku na maslinovom ulju s malo protisnutog češnjaka čine pravi brzi ljetni obrok.

Tako pripremljene"lažne špagete" možete obogatiti i drugim vrstama povrća izrezanim na dugačke tanke trake, a začinite ih sjemenkama sezama i sojinim umakom i poslužite uz prepečenu palentu, bulgur ili kuskus – ideale ljetne priloge koji ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Još savjeta za jela s tikvicama, možeš potražiti na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.