Hrana
1673 prikaza

Omlet sa šparogama i mladim lukom

Fritaja_S_Divljim_Sparogama_I_Mladim_Lukom
Monika Topolko iz Pregrade poslala nam je svoj recept za fritaju s divljim šparogama i mladim lukom kojeg je stručni žiri Zdrave Krave i Gastro.hr-a odabrao za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu proljeća'', pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik za brzo proljetno razbuđivanje

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.

Sastojci:

  • 150 g divljih šparoga
  • 2 mlada luka
  • 1 mala čili papričica
  • 4 sušene rajčice iz ulja
  • 2 jaja
  • 4 bjelanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 6 žlica naribanog kozjeg sira
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Šparoge prelomi na dijelovima gdje stabljika postaje drvenasta, dobro isperi i nareži na komade dugačke oko 3 cm. Blanširaj ih u kipućoj posoljenoj vodi 4 do 5 minuta, ocijedi i uroni u ledenu vodu.
  2. Mladi luk nareži na tanke kolutiće, čili papričicu sitno nasjeckaj, a rajčice ocijedi od ulja i nareži na male kockice.
  3. Jaja i bjeljanjke kratko istuci pjenjačom da se lagano zapjene.
  4. Dodaj kiselo vrhnje i 2 žlice naribanog sira, posoli i popapri i dobro pomiješaj.
  5. Pećnicu ugrij na 250 stupnjeva i uključi grill.
  6. U tavi (najbolje željeznoj) ugrij 2 žlice maslinovog ulja i kratko pirjaj mladi luk dok ne omekša.
  7. Dodaj chili papričicu, blanširane šparoge i sušene rajčice. Pirjaj nekoliko minuta da se šparoge ugriju.
  8. Smanji vatru i ulij mješavinu jaja i bjelanjaka. Peci na laganoj vatri bez miješanja dok ne primijetiš da su se jaja oko rubova tave slegla. Površina će još biti tekuća.
  9. Po površini fritaje pospi preostali naribani sir i tavu stavi u pećnicu na 2 do 3 minute, samo da se površina slegne i sir otopi. Izvadi iz pećnice i odmah posluži posuto s malo ribanog sira.

Moja zdrava proljetna tajna je..

Monika kaže kako je njena zdrava proljetna tajna svježe voće. 'Dan obavezno započinjem svježim voćem, najčešće jagodama, u kombinaciji s jogurtom i domaćim medom. Tijekom dana nezaobilazne su mi raznovrsne salate', kaže Monika i dodaje:  'Najviše volim kombinacije svježeg voća i povrća s dodatkom piletine ili pršuta, prelivene balzamičnim octom i začinjene svježim začinskim biljem'.

Monika će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.