Hrana Zdravi recepti 23. prosinca 2016.

Panna cotta - ukusna i prozračna slastica bez laktoze

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Namoči listiće želatine u hladnu vodu, štapić vanilije uzdužno prereži i ostruži sjemenke. U posudu stavi 3 dl vrhnja i mlijeko bez laktoze te pusti da zavrije. Dodaj šećer i štapić vanilije. Nastavi kuhati 10 minuta. Izvadi mahunu vanilije i dodaj ocijeđenu želatinu i ostatak hladnog vrhnja, izmiješaj i napuni zdjelice.

Stavi u hladnjak dva sata. Rastopi čokoladu za kuhanje na laganoj vatri. Pana cottu izvadi iz zdjelica na tanjur za posluživanje. Ukrasi čokoladom i sirupom od jagode.

Sastojci

  • 6 listića želatine
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 1 štapić vanilije
  • 3,6 dl mlijeka bez laktoze
  • 10 dag smeđeg šećera
  • sirup od jagode

Nutritivna vrijednost slastice

Primjereno za osobe s intolerancijom na laktozu, djecu, trudnice i osobe starije dobi. Nutritivna vrijednost slastice: sadrži
srednjelančane masne kiseline, vitamine A, D, riboflavin i vitamin B12, kalcij, fosfor, selen i kalij. Mlijeko i mliječni proizvodi bez laktoze pogodni su za konzumaciju osobama s laktoza intolerancijom, a imaju podjednaku nutritivnu vrijednost kao i obično mlijeko i mliječni proizvodi.
 
Recept je iz digitalnog Priručnika za izradu dijetetskih slastica www.slatkadijetetika.pou.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.