Hrana Analizirali smo 20. rujna 2016.

Pitaš se zašto bi trebala jesti kruške i iskoristiti njihovu sezonu?

Kruške
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kruška se, baš kao i jabuka i dunja, svrstava u porodicu ruža. Nekoliko je tisuća vrsta krušaka, a svaka vrsta je drugačijeg oblika, boje, veličine, okusa. Sočne su i slatke, s pomalo zrnatom teksturom, ali ipak mekane poput maslaca.

Iako se od njih radi vrlo kvalitetna rakija te se koriste u kompotima, pekmezima i kao konzervirani voćni proizvodi, ovo voće se preporučuje se konzumirati što ćešće jer je jako bogato vitaminima B skupine. Oni pak pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer "hrane" živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata, tvrdi nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Stres je opaki neprijatelj zdravlja!

To da bi kruške trebale biti pri samom vrhu kada je riječ o izboru voća, govori i činjenica da su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.

Jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kcal

Osim što prirodno reguliraju razinu šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom, imaju i preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snizuju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina. 

Nizozemski znanstvenici utvrdili su da je funkcija pluća najbolja kod osoba koje redovno jedu kruške (kao i jabuke, koje također sadrže kvercetin). Osim toga, svakodnevna konzumacija ovog voća značajno snižava rizik od pojave astme

Osim toga, zanimljivo je da kruške Vilijamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Koliko kilograma treba imati u 30-ima, a koliko u 40-ima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.