Hrana Hrana kao lijek 21. listopada 2016.

Predstavljen nikad bogatiji trodnevni program manifestacije 'Pazi što jedeš'

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovog se vikenda, od 21. do 23. listopada 2016., u Zajednici Talijana – Circolo u Puli, održava šesto izdanje manifestacije Pazi što jedeš. Organizatori manifestacije su Etnografski muzej Istre/ Museo Etnografico dell'Istria i Udruga Istarski eko proizvod i učilište Diopter.

Kako su istaknuli na medijskoj konferencji, ove godine je ponuđen nikad bogatiji program - sedam predavanja, šesnaest radionica, dva Okrugla stola, najveći prodajni, ekološki sajam kao i dva koncerta. 

Najveći eko sajam u Hrvatskoj

Centralna tema manifestacije je Mediteranska prehrana te kao takva će biti zastupljena u velikom broju ovogodišnjeg događanja. U programu je širok raspon aktivnosti - kako za najmlađe tako i za one starije. Službeno otvorenje manifestacije zakazano je za petak, 21. listopada 2016. godine u 12 sati. Novitet ovogodišnje manifestacije jest činjenica da će se predstaviti do sad najveći broj eko proizvođača iz Hrvatske i inozemstva, ali i da će manifestacija trajati čak puna tri dana. Svakog dana manifestacije, od 10 do 19 sati, održavat će se eko sajam na kojem će svoje proizvode izlagati više od 50 eko proizvođača iz Hrvatske, ali i inozemstva. Posjetitelji će moći kupiti voće i povrće, med, džemove, maslinovo ulje, vino, sokove, mliječne proizvode, cvijet soli i druge eko proizvodi. Osim toga, posjetitelji će moći degustirati različite proizvode u predviđenim terminima – u subotu od 15 do 16 sati, te u nedjelju od 14 do 15 sati.

Krčko maslinovo ulje dobilo oznaku izvornosti na razini EU

Za svakoga ponešto – radionice, predavanja, Okrugli stol 

Osim eko sajma, očekuje nas niz predavanja i Okrugli stol na temu mediteranske prehrane i predavanja s temama uzgoja ribe pa sve do prerade visokokvalitetnog maslinovog ulja. Naime, ovogodišnja centralna tema manifestacije jest mediteranska prehrana koja kao takva predstavlja kulturni identitet priobalnog stanovništva. Upravo na Okruglom stolu koji će se održati u subotu od 12:30 sati, potaknut će se diskusija na temu implementacije mediteranske prehrane u našim jelovnicima te njenoj vrijednosti kao kulturna nematerijalna baština.

U bogatom programu predviđen je i velik broj radionica za sve uzraste – od izrade decoupage-a i izrade kukaca od plastelina pa sve do pripreme pašte po starinski. Vrijedno je istaknuti i da natjecateljica popularnog MasterChefa, Zvjezdana Vukić, će održati radionicu „Zdravo po mom“ na kojem će učiti sudionike pripremi zdravih jela

Korisni savjeti: Zašto je važno kupovati ribu iz održivog ulova?

Maslinovno_Ulje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Studenti za studente

Prvi dan manifestacije, 21. listopada, biti će obilježen Studentskim danom koji je zamišljen kao platforma za dijeljenje istraživanja, zaključaka i iskustva na temu zdrave prehrane, održivog razvoja i ekologije. U realizaciji sudjeluju studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile će kroz organizirane posjete imati priliku sudjelovati na predavanjima i radionicama različitog tipa. U sklopu Studentskog dana održat će se i tzv. Živa knjižnica u organizaciji Udruge ZUM.

Živa knjižnica je inovativna metoda upoznavanja ljudi s različitim temama.Ono što je inovativno kod Žive knjižnice je činjenica da knjige predstavljaju ljudi koji žele ispričati svoje raznolike životne priče, dogodovštine, avanture i iskustva. Čitatelj posuđuje/odabire knjigu na ograničeno vrijeme (15 minuta) te saznaje sve što ga zanima, a zatim knjigu vraća na police za drugu posudbu.

Čitanje kratkih priča pomaže kod donošenja teških odluka

Predstavljanje projekta „Eko je fora“

Maja Milevoj, ravnateljica Učilišta Diopter, na medijskoj konferenciji je pojasnila i njihov doprinos manifestaciji. Istaknula je kako u petak, 21. listopada, Okruglim stolom, koji će se održati u 12 sati obilježiti pred-završetak projekta „Eko je fora“ kojeg je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih faza II. Nositelj projekta je Diopter - otvoreno učilište Pula, a partneri projetka su Učilište Studium iz Vukovara, udruga Istarski eko proizvod i Institut za razvoj tržišta rada.

 | Author: Promo Foto: Promo

Projekt traje ukupno 12 mjeseci, do 29. studenog 2016. Ključni rezultati projekta uključuju razvoj standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za ekološkog proizvođača voća, povrća i aroamtičnog bilja (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru), provedbu prvog ciklusa programa obrazovanja za "Ekološkog proizvođača voća, povrća i aromatičnog bilja2 za 40 polaznika te se kroz projekt paralelno radilo na umrežavanju i jačanju kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih te u znanja samih nastavnika/predavača. Na okruglom stolu će se prezentirati završna razmišljanja partnera o provedenim aktivnostima i uručiti potvrde uspješnim polaznicima obrazovnog programa. U sklopu projetka se organizira i Eko sajam te radionice o izradi prirodne kozmetike i radionica kulinarstva.

Saznaj čiji koncert te očekuje prvog dana manifestacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.