Hrana Analizirali smo 06. ožujka 2017.

Prehrana bez glutena povećava rizik izloženosti teškim metalima

Gluten_Free_630X420Px2450X300_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su došli do zaključka da se osobe koje slijede bezglutensku prehranu opravdano mogu naći u riziku od trovanja teškim metalima kao što su arsen i živa.

Rižino brašno kao zamjena za pšenično brašno

Naime, proizvodi bez glutena obično sadrže rižino brašno kao zamjenu za pšenično brašno. Riža je poznata po sposobnosti da akumulira određene toksične metale poput arsena i žive koji mogu potjecati iz gnojiva, tla ili vode. Međutim, malo je poznato kakve posljedice dugotrajna prehrana bogata rižom može ostaviti na zdravlje pojedinca.

Osjetljivi na gluten? Isprobaj palačinke od heljdina brašna!

U cilju da razjasne potencijalni problem, znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Chicagu su odlučili ispitati povezanost između bezglutenske prehrane i biomarkera toksičnih metala u krvi i urinu. U istraživanju koje je obuhvatilo preko 7000 ispitanika i provodilo se od 2009. do 2014. godine, 73 ispitanika potvrdila su obrazac prehrane bez glutena.

Kruh-Gluten | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Pronađena veća koncentracija toksičnih metala u urinu i krvi

Upravo je kod tih ispitanika pronađena veća koncentracija toksičnih metala u urinu i krvi u odnosu na ispitanike koji nisu provodili bezglutensku prehranu (gotovo dvostruko viša koncentracija arsena i 70% viša koncentracija žive).

Ovi rezultati upućuju na nehotimične posljedice koje može imati bezglutenska prehrana. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se pokazalo da prehrana bez glutena nosi značajan zdravstveni rizik.

Izvor: University of Illinois at Chicago

Sadrži li pivo gluten?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Ciux

      Prosla su vremena kad se vjerovalo svemu sto novine pisu. Navedite izvor tog strucnog clanka gdje pisu ti znanstvenici sto su testirali i sto su otkrili! Zutilo i placeni clanci vise ne prolaze (barem ne kod mene).

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.