Hrana Zdravi recepti
2653 prikaza

Proljetne lazanje s tikvicama, ricottom i mozzarellom za ukusan nedjeljni ručak

Guliver/Shutterstock
1/1
Uz tikvice, u ovim lazanjama važnu ulogu imaju i patlidžani. Najbolje da ih i sama pripremiš i uvjeriš se koliko su fine. Za pripremu ti je potrebno oko sat i pol, a dobit ćeš dovoljnu količinu lazanja da bez problema nahraniš četvero ljudi.

Za pripremu ti je potrebno:

  • maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • pola male žlice crvene paprike
  • pola kilograma rajčice
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica šećera
  • sol
  • papar
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 4 paprike
  • 400 grama ricotte
  • 1 jaje
  • 200 g Goude
  • mozzarella
  • 500 g tijesta za lazanje
  • list bosiljka.

Ideja za doručak: tost s maslacem od kikirikija i bananom

Priprema

Za umak zagrij žlicu ulja u tavi, dodaj nasjeckani luk, poprži ga oko 3 minute dok ne omekša pa dodaj dva režnja češnjaka i mljevenu papriku pa još malo pirjaj. Ubaci narezane rajčice, origano, šećer, žličicu soli i pola žličice papra. Kuhaj otkriveno 20 minuta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Zagrij pećnicu, složi paprike u posudu za pečenje pa ih peci dok se koža ne zapeče.Prebaci ih u zdjelu i prekrij, neka odstoje 10 minuta, a zatim oguli kožu i nareži ih na trake.

Položi patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na lim, premaži ih uljem i začini. Peci ih dok ne dobiju zlatnu boju te samo jednom okreni. Složi ih na tanjur, a zatim ponovi isto s tikvicama.

Salata od tune, slanutka i jaja

Umuti ricottu, jaje, režanj češnjaka, pola šalice tvrdog sira i pola žličice tvrdog sira u posebnoj zdjeli. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

Žlicom nanesi tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavi prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmaži ricottu preko tjestenine. Zatim preko ricotte rasporedi kriške patlidžana, dodaj malo umaka, pospi tvrdim sirom i mozzarellom.

Preko patlidžana stavi drugi sloj tijesta i s tikvicama ponovi isti postupak kao s patlidžanom. Zatim još jednom sve ponovi sa paprikom.

Mirisna pašteta od dimljenog lososa s rotkvicama

Nek ti zadnji sloj bude tijesto za lazanje, koje ćeš preliti umakom i dodati preostalu ricottu i povrće. Pospi završnim slojem tvrdog sira, dodaj mozzarellu i peci u pećnici 45 do 55 minuta.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.