Hrana Analizirali smo 14. veljače 2017.

Savjet tjedna: Zašto bi trebala češće jesti grčki jogurt?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grčki jogurt je gušća i kremastija varijanta običnog jogurta, a posljednjih godina postao je vrlo popularan i kod nas. Grčki jogurt karakterističan je po tome što mu se u procesu proizvodnje posebnom metodom uklanja sirutka pa je zbog toga kremastije i gušće teksture.

Osim toga, pravi grčki jogurt ne smije sadržavati dodane šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje. U nekim zemljama, pa tako i kod nas, grčki jogurt se često naziva i grčkim tipom jogurta. Razlog tome je što zakon ne dozvoljava da se jogurt naziva grčkim ako nije proizveden u Grčkoj.

Kako mršavjeti na točno određenim mjestima?

Prednosti grčkog jogurta

Pravi grčki jogurt sadrži otprilike 9 grama proteina na 100 grama proizvoda, što je u prosjeku 3 puta više od količine proteina u običnom jogurtu. Poznato je kako se dovoljan unos proteina povezuje s poboljšanjem sastava tijela, povećanjem metabolizma i smanjenjem osjećaja gladi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Također, poput ostalih jogurta, i grčki jogurt sadrži dobre bakterije koje povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava. Dobre bakterije, odnosno probiotici povezuju se s boljom probavom, poboljšanjem imunosnog sustava, ali i smanjenim rizikom od mnogih bolesti, uključujući i pretilost.

Grčki jogurt je i dobar izvor vitamina B12 koji ima mnogo važnih uloga u organizmu poput one u proizvodnji crvenih krvnih stanica ili održavanju zdravlja živčanog sustava.

Jogurt630 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako koristiti grčki jogurt?

Grčki jogurt je jedna vrlo svestrana namirnica koju vrlo lako možeš uklopiti u svoju prehranu. Možeš ga koristiti kao samostalan međuobrok, kao zamjenu za majonezu, u smoothijima, kao bazu za sladoled, umake ili preljeve sa salatu, u marinadama za meso ili povrće, ali i kao sastojak različitih kolača i slastica.

Napravi grčki jogurt - proteinsku bombu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.