Hrana Hrana kao lijek 02. lipnja 2017.

Sjemenke korijandera odlične su za zdravlje očiju

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

  • Prednosti: Sadrži željezo, bakar, kalcij, magnezij, mangan, cink, visoki postotak vitamina C i vitamina K. Podržava imunološki sustav, jer sadrži antibakterijske i anti-mikrobne spojeve koji čuvaju probavni trakt zdravim. Vrlo je koristan u borbi protiv salmonele, listerie, E. coli, te drugih bolesti koje se prenose hranom. Vitamin K koristan je za zgrušavanja krvi, a alfa- i beta-karoten neophodni su za zdrave stanice u mrežnici oka.
  • Primjena: Korijander je jedan od najstarijih svjetskih začina, spominje se čak i u Bbibliji, no češće se koristi lišće. Kao sjeme, najčešće se koristi u azijskim jelima, te se njime dotjeruje okus mesa za roštilj. Česti je sastojak salata te umaka i marinada.
  • Prijedlog: Svježe mljeveno sjeme korijandera izvrstan je dodatak pecivima, juhama, jelima od povrća i mahunarkama.

Korijander djeluje protiv gljivica i umiruje živce

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.