Hrana Hrana kao lijek 26. svibnja 2017.

Sjemenke kumina potiču probavu, a sjemenke komorača smanjuju nadutost

Kumin_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

Kumin – potpora crijevima i probavi

  • Prednosti: Bogat je antioksidansima, sadrži vitamine A, C, E, cink i selen, te kalij, kalcij, magnezij i mangan. Koristan je za zdravlje kostiju, očiju i krvni tlak. Također, djeluje pozitivno na kardiovaskularni sustav, no najčešće se koristi kao poticaj za probavu i zdravlje crijeva. Smanjuje nadutost.
  • Primjena: Često se koristi u marokanskoj, indijskoj i meksičkoj kuhinji, u pripremi jela od riže, pića i slatkih jela. Također, često se miješa s koromačem, a u meksičkoj kuhinji sa čili prahom, kao premaz za piletinu.
  • Prijedlog: Prahom od kumina pospi kuhanu rižu s povrćem ili ga dodaj u variva ili gulaše s piletinom ili janjetinom i dodatkom suhog voća. Može se spravljati i kao čaj.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komorač potiče proizvodnju majčinog mlijeka

  • Prednosti: Komorač je bogat izvor prehrambenih vlakana, obiluje antioksidansima te sadrži bakar, željezo, kalcij, kalij, selen, mangan, cink i magnezij. Vitamina A, C i E djeluju sinergijski kao antioksidans, uz B-vitamine 1, 2, 3 i 6.
  • Primjena: Komorač je tradicionalni lijek za nadutost i probavne smetnje, a potvrđeno je i da povećava proizvodnju mlijeka kod dojilja. Snažan je antioksidans i djeluje protuupalno, a pomaže i u smanjenju razine lošeg kolesterola.
  • Prijedlog: Sjemenke komorača treba lagano popržiti i fino samljeti. Koriste se kao začin u ribljim jelima i jelima od povrća, te za aromatiziranje kruha i kolača. U nekim zemljama se sjemenke žvaču kao prirodni osvježavač daha te za poticaj probave nakon obroka.

Prirodni napitci protiv nadutosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.