Hrana Analizirali smo 22. rujna 2016.

Šokantno: Kako industrije šećera plaćaju znanstvenike i tako prebacuju krivnju za debljinu

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas je poznato kako pri povećanom unosu namirnica bogatih šećerom, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija.

Šećer se pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima, a ukoliko su sve zalihe popunjene tada se pretvara u masno tkivo

Tvrtke su se udružile i plaćale znanstvenicima da prikriju štetnosti šećera

No, prema nedavno objavljenim dokumentima u SAD-u otkriveno je da su 60-ih godina prošlog stoljeća industrije šećera plaćale znanstvenike kako šećer ne bi dovodili u vezu s bolestima srca već zasićene masnoće navodili kao glavnog krivca.

Pročitaj više o masnoćama koje ne debljaju!

Interne dokumente industrija šećera nedavno je otkrio istraživač na University of California, a objavljeni su prošlog tjedna u JAMA Internal Medicine. Dokumenti ukazuju na to da je pet desetljeća istraživanja o ulozi prehrane i bolesti srca, uključujući i mnoge današnje prehrambene preporuke, u velikoj mjeri oblikovano od strane vlasnika kompanija koje plasiraju šećer i namirnice bogate istim.

Dokumenti pokazuju da je ekonomska organizacija pod nazivom Sugar Research Foundation, danas poznati kao Sugar Association, platila trojici harvardskih znanstvenika iznos jednak današnjih 50.000 dolara, a oni su 1967. godine odjavili pregled istraživanja o utjecaju šećera i masnoća na srčane bolesti. Studije korišteni u preglednom članku su odabrali članovi skupine Sugar Research Foundation, a članak koji je objavljen u prestižnom časopisu New England Journal of Medicine, umanjuje vezu između šećera i zdravlja srca te prebacuje sav teret na zasićene masti.

Velike posljedice su danas najviše vidljive, kada raste broj pretilih osoba

Iako se možda čini da je utjecaj dokumentata starih gotovo 50 godina beznačajan, moguće je da su takva izvješća utjecala na današnje prehrambene navike i sve veće količine šećera u prehrambenim proizvodima. Ujedno. novija izvješća pokazuju da je prehrambena industrija nastavila utjecati na znanstvena istraživanja o prehrani. 

Tako je prošle godine, u članku u The New York Timesu, otkriveno da je Coca-Cola, najveći svjetski proizvođač slatkih napitaka, dala milijune dolara za financiranje istraživačima od kojih je zatraženo da prikriju vezu između slatkih napitka i pretilosti. U lipnju je pak Associated Press izvijestio kako su proizvođači bombona financirali studije koje su tvrdile da djeca koja jedu slatkiše imaju manju tjelesnu masu od onih koji to ne čine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Harvardski znanstvenici i rukovoditelji tvrtki s kojima su surađivali više nisu živi. Jedan od znanstvenika koji je plaćen od strane industrije šećera bio je D. Mark Hegsted, koji je bio i šef odjela za nutricionizam u američkom Department of Agriculture, gdje je 1977. godine sudjelovao u sastavljanju smjernicama savezne vlade vezanih uz prehranu. Drugi je bio Dr. Fredrick J. Stare, predsjednik Odsjeka za nutricionizam na Harvardu.

Opasnost za tvoj organizam koja se krije u gaziranim sokovima!

Sugar Association se brani od mogućeg štetnog utjecaja na znanstvena istraživanja

U priopćenju direktor Sugar Association, vezano uz objave ovih dokumenta i izvješće u časopisu JAMA, navodi kako je 1967. godine pregled istraživanja objavljen u vrijeme kada medicinski časopisi nisu obično zahtijevali od istraživača da otkriju izvore financiranja. New England Journal of Medicine nije zahtijevao objavu financijskih izvora do 1984. godine. 

Ekonomske organizacije bi "trebale poštovati veću transparentnost u svim svojim istraživačkim aktivnostima", navodi se u priopćenju Sugar Association. Ipak, direktor Sugar Association smatra kako istraživanja koja industrija financira igraju važnu i informativan ulogu u znanstvenoj raspravi. Dodaje kako nekoliko desetljeća različitih istraživanja stvara zaključak kako šećer "nema jedinstvenu ulogu u bolestima srca."

Otkrića ovih dokumenata o plaćanju znanstvenika su važna jer se rasprava o relativnoj štetnosti šećera i zasićenih masti nastavlja i danas, rekao je dr Glantz. Dugi niz godina zdravstveni djelatnici potiču Amerikance da smanje unos masnoća, što je doprinjelo tome da mnogi ljudi konzumiraju namirnice s niskim udjelom masti, a visokim udjelom šećera koji neki stručnjaci sada krive za epidemiju pretilosti.

Pročitaj članak o različitim istraživanjima koja otkrivaju je li kalorija zaista kalorija!

Nezavisne studije jasno pokazuju štetnost šećera za organizam

Sigurno je kako prekomjeran unos šećera opterećuje cijeli organizam, pa tako i imunološki sustav. Nezavisne studije su pokazale kako je aktivnost fagocita, stanica koje uništavaju štetne tvari, narušena najmanje pet sati nakon prevelikog unosa jednostavnih šećera. Istraživanja su našla poveznicu između unosa šećera i nepovoljnih razina masnoća u krvi odnosno dislipidemija.

Prekomjeran unos šećera može uzrokovati višu razinu triglicerida i nižu razinu "dobrog" kolesterola, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Asociation. Rezultati su pokazali kako osobe koje pretjeruju s unosom šećera imaju trostruko veće šanse da im se "dobar" kolesterol snizi, što je čimbenik rizika bolesti srca, u usporedbi s osobama koje su tijekom trajanja studije unosile najmanje količine šećera.

Procjenjuje se kako oko 70 posto ljudi ima visok kolesterol, možeš ga smanjiti ako smanjiš unos šećera, saznaj koja su tri prirodna lijeka za visoki kolesterol.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.