Hrana Analizirali smo 17. siječnja 2017.

Superheroj u prehrani - jogurt je idealna namirnica za svaki dan

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jogurt je finog okusa, a jako je bogat prijeko potrebnim vitaminima i mineralima. Uz to sadrži i zdrave, aktivne bakterije koje su dobre za organizam.

To su probiotici koji su zdravi kada se upotrebljavaju u ograničenim količinama, a pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tijela.

Jogurt je značajan izvor kalcija, fosfora, joda, cinka i vitamina B5, te pomaže nadoknaditi vitamin B12 koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže u očuvanju živčanog sustava. Također, jogurt pomaže u prevenciji osteoporoze, uz odgovarajuću pravilnu prehranu.

Zbog prekomjernog konzumiranja soli ljudi imaju problem s visokim krvnim tlakom, bolestima srca i bubrega. U tome može pomoći kalij iz jogurta koji izbacuje višak soli iz organizma. Ne smije se zaboraviti da se jogurt dobiva iz mlijeka, što znači da ljubitelji ove namirnice dobivaju i veliku količinu proteina, kao sve ostale vitamine i tvari koje se nalaze u mliječnim proizvodima.

5 pravila koja moraš imati na umu ako uzimaš probiotike

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pomaže u borbi s viškom kilograma

Jogurt može pomoći u borbi protiv viška kilograma i to zbog svoje visoke nutricionističke vrijednosti, malo kalorija i visoke doze kalcija. Također, on će regulirati probavu i uspostaviti ravnotežu u organizmu ako je ona narušena. 

Jogurt možeš piti, a možeš ga koristiti kao dodatak raznim jelima. Prelij salatu od krastavaca jogurtom. Koristi ga kao osnovu za hladne juhe ili razne umake. On se može upotrijebiti i kao zamjena za majonezu ili kiselo vrhnje, kao umak za meso i povrće. Osim toga, s jogurtom možeš kombinirati suho i svježe voće, a ako dodaš i malo zobenih pahuljica, dobit ćeš najbolji doručak.

Uz koje niskokalorične napitke ćeš lakše gubiti kilograme?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.