Hrana Analizirali smo 17. prosinca 2016.

Sve što trebaš znati o novom hitu: šećeru iz breze koji pomaže pri mršavljenju!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dodani šećer se smatra jednim od važnijih problema moderne prehrani. Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da prehrana bogata jednostavnim šećerima negativno djeluje na zdravlje. Zbog toga se sve više osoba odlučuje na alternativne zaslađivače, poput ksilitola.

Ksilitol je zaslađivač nalik šećeru, ima oblik bijelih kristalića i sladak je jednako kao i šećer. Od šećera se razlikuje u tome što ima 40% manje kalorija i ne uzrokuje značajno povećanje razine glukoze u krvi.

Što je ksilitol?

Ksilitol je tvar koja se svrstava u skupinu šećernih alkohola, a koji se smatraju hibridima molekule šećera i molekule alkohola. Zahvaljujući svojoj strukturi , šećerni alkoholi mogu stimulirati receptore za osjet slatkoga.

Ksilitol je u malim količinama pronađen u voću i povrću, a zanimljiva je činjenica da ga i ljudi putem metaboličkih procesa mogu proizvesti u maloj količini. Uobičajeni je sastojak žvakaćih guma, slatkiša, hrane prilagođene dijabetičarima i proizvoda za oralnu njegu. Ksilitol se najčešće proizvodi iz stabla breze, ali se također može dobiti industrijskom pretvorbom ksilana, biljnog vlakna.

Što je zabranjeno, a što dopušteno pri odvikavanju od šećera?

Ksilitol ima niski glikemijski indeks

Glikemijski indeks ksilitola iznosi 7, u usporedbi sa šećerom koji ima glikemijski indeks od 60 – 70. Zbog toga se često preporučuje osobama koje žele izgubiti višak kilograma, osobama s dijabetesom ili stanjem predijabetesa te s metaboličkim problemima. Također,rezultati istraživanja na štakorima pokazali su da ksilitol može poboljšati simptome dijabetesa, smanjiti postotak masnog tkiva u području trbuha te spriječiti nakupljanje suvišnih kilograma.

Ksilitol i zdravlje zubi

Istraživanja su pokazala da zamjena šećera ksilitolom izgladnjuje Streptococcus mutans, bakteriju koja nastanjuje usnu šupljinu i hrani se šećerom, a uzrokuje pojavu zubnog plaka. Zamjena šećera ksilitolom mogla bi tako spriječiti pojavu zubnog karijesa te upalu zubnog mesa.

Ksilitol i upala uha kod djece

U jednom istraživanju u kojem su sudjelovala djeca s ponovljenom upalom uha, otkriveno je da svakodnevna upotreba žvakaćih guma s ksilitolom smanjuje pojavu infekcije za 40%. Pokazalo se da ksilitol također pomaže u borbi protiv gljivice Candide albicans, smanjujući joj sposobnost da se pričvrsti za površinu i uzrokuje infekciju.

Osim spomenutih prednosti, poznato je i da ksilitol povećava proizvodnju kolagena i smanjuje rizik od osteoporoze. Također, posjeduje i probiotička svojstva – služi kao hrana dobrim bakterijama u našim crijevima.

Iako neke osobe imaju probavne tegobe nakon uzimanja velike doze ksilitola, dokazano je da dnevna doza od 400 mg ne uzrokuje nikakve nuspojave te da je dugoročna upotreba ksilitola sigurna za zdravlje.

Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.