Ljepota i relax Prirodno lijepa 12. siječnja 2017.

Četiri recepta: Kivi koristan za zdravlje i ljepotu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kivi se koristi svjež, kao i za pripremu kolača, džemova i ljekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, učinkovit je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, regulira krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolja i stresa.

Također, snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma. Redovitim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sustav jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Kivi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kivi sužava pore i štiti kožu od isušivanja

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje. Iako je svježi kivi vrlo koristan, posebno tijekom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva do tri komada dnevno. Kivi se preporučuje i u trudnoći, zato što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Recepti s kivijem

  • Vitaminska bomba - očisti i nareži po jedan kivi, naranču, mrkvu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodaj žlicu ili dvije meda, i mikserom ili u blenderu samelji voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se piti ujutro.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Kupka protiv celulita - kilogram kivija sitno nareži i procijedi kroz cjediljku ili gazu. Izgnječen kivi dodaj u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširaj se mlakom hladnom vodom.
  • Maska za masnu kožu - u blenderu izmiksaj po jednu bananu i kivi, nanesi na lice i vrat i ostavi da djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isperi mlakom vodom. Kivi sadrži sjemenke tako da se prilikom ispiranja utrljavanjem radi i blagi piling.
  • Maska za blistav ten - vilicom zgnječi jedan kivi i dodaj mu jušnu žlicu meda i malo jogurta. Nanesi masku na lice i ostavi dvadesetak minuta, a nakon toga isperi toplom vodom.

Otkrij kako najlakše možeš oguliti kivi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.