Ljepota i relax Prirodno lijepa 17. siječnja 2017.

Kako spriječiti nastanak akni i zadržati kožu mladolikom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za ljepotu i zdrav izgled lica, čišćenje kože je prvi korak svakog jutra i svake večeri. Gornji sloj kože (epidermis) sastoji se od živih i mrtvih stanica. Kako epidermalne stanice rastu i dijele se, guraju starije stanice na površinu kože, gdje one naposljetku odumru i oljušte se.

Taj sloj mrtvih stanica na površini kože naziva se stratum corneum ili keratinski sloj. Proces rasta, dijeljenja i ljuštenja s godinama usporava. Zbog mrtvih stanica na površini koža izgleda neujednačeno i suho, a pore su začepljene, što potiče pojavu akni.

U knjizi Živoz bez šećera, u izdanju Mozaik knjige, dermatologinja Patricia Farris pojašnjava da je presudno važno očistiti kožu kako biste uklonili prljavštinu, onečišćenost, površinska ulja i šminku. U nastavku donosimo dio iz navedene knjige:

Dr. Farris kao dermatologinja može reći da je doista šokantno koliko mnogo pacijenata priznaje da lice ne čiste redovito. To osobito vrijedi za žene, koje se navečer često sruše u krevet ne skinuvši šminku. U redu, znamo da ste umorne, ali to ne dolazi u obzir! Sva ta prljavština s vremenom se gomila, čineći dodatan i nepotreban stres za kožu. Ali, postoji i druga strana: neke žene – od kojih većina ima masnu kožu sklonu aknama – kožu previše čiste agresivnim sredstvima za piling, nastojeći ukloniti nedostatke. 

Kako napraviti piling od meda i šećera?

Vjerujte, to ne funkcionira! Dr. Farris uvijek im govori: "Kad biste prištiće mogli oprati, dermatolozi ne bi imali posla." Osnovni režim njege kože trebao bi obuhvaćati čišćenje dva puta na dan. Blaga svakodnevna eksfolijacija ili piling pomaže ukloniti mrtve stanice kože, ostavljajući je više glatkom i blistavijom. Eksfolijacija ujedno pomaže pojačati prodiranje terapijskih proizvoda za njegu kože, što smatramo dvostrukim dobitkom. Tajna je u blagoj eksfolijaciji. Čišćenje bi trebalo biti najblaži korak u vašoj rutini njege kože jer jednostavno priprema kožu za tretman. Agresivna eksfolijacija zapravo može oštetiti kožnu barijeru, čineći kožu suhom i nadraženom. Ako imate superosjetljivu kožu ili rozaceju, odnosno drugi oblik dermatitisa na licu, čak i blaga eksfolijacija može izazvati nadraženost i pojačati crvenilo. U tom slučaju savjetujemo vam da izostavite eksfolijaciju i kožu čistite blagim sredstvom namijenjenim osjetljivoj koži, koji na lice nanosite mekom krpom ili vrhovima prstiju.

Dvije su vrste eksfolijacije: mehanička i kemijska. Mehanička eksfolijacija fizički uklanja mrtve stanice kože, dok ih kemijska eksfolijacija rastvara. Općenito gledano, mehanička eksfolijacija previše je agresivna za svakodnevnu primjenu pa savjetujemo primjenjivati je samo jednom ili dva puta tjedno. Kemijska je eksfolijacija blaža i primjerenija za svakodnevnu uporabu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kemijska eksfolijacija

Kemijsku eksfolijaciju moguće je obaviti pomoću sredstava za čišćenje koja sadržavaju jednu od ovih kiselina: glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu ili glukono-lakton. Kad se te kiseline nanesu na kožu, blago rastvaraju ljepilo koje mrtve stanice drži zajedno, potičući blagu kemijsku eksfolijaciju. Salicilna kiselina, oblik beta-hidroksi kiseline (BHA), najbolja je za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Glikolna je kiselina alfa-hidroksi kiselina (AHA). Dermatolozi često primjenjuju sredstva za čišćenje s tim sastojkom u sklopu anti-aging režima. Ali, u osoba osjetljive kože ti sastojci mogu prouzročiti nadraženost. S druge strane, glukonolakton, polihidroksi kiselina, jedna je od najblažih kemikalija za eksfolijaciju. Sredstva za čišćenje koja sadržavaju glukonolakton moguće je koristiti za sve tipove kože, uključujući osjetljivu. Najnovije hidroksi kiseline, bionske kiseline među kojima su maltobionska i laktobionska, blage su i učinkovite kemikalije za eksfolijaciju.

Smijem li uljem čistiti lice?

Mehanička eksfolijacija

Mehaničku eksfolijaciju valja primjenjivati jednom ili dva puta tjedno. Za mehaničku eksfolijaciju savjetujemo koristiti meku četku za čišćenje, krpu ili rukavicu namijenjenu čišćenju lica. Većina većih kozmetičkih tvrtki u današnje vrijeme nudi takva pomagala za čišćenje. Jeftina su, bezopasna i djelotvorna. Ručne električne četke za čišćenje izazivaju puno zanimanja, a moguće ih je kupiti u drogrrijama i robnim kućama. Na raspolaganju su dvije vrste. Rotacijske četke se okreću, a oscilacijske se pomiču naprijed-natrag. Dakle, u čemu je razlika? Pa, prije svega, u cijeni. Oscilacijske četke su skuplje, ali imaju više funkcija i smatra ih se nježnijima za kožu. Na neke oscilacijske četke moguće je staviti različite nastavke, uključujući mogućnosti za one osjetljive kože i kože sklone aknama, što ih, po našemu mišljenju, čini najboljim. Istraživanjima su podvrgnute i rotacijske i oscilacijske četke i pokazalo se da djelotvorno uklanjaju šminku, smanjuju količinu površinskih ulja i istodobno čiste kožu. Pri korištenju električne četke važno je ne pritiskati prejako, jer to može nadražiti kožu. Osim toga, četke nije uputno koristiti na inficiranoj koži ili na bilo kakvoj otvorenoj rani. Koristite ih sa svojim omiljenim blagim sredstvom za čišćenje. Te su četke uistinu iz temelja izmijenile način na koji njegujemo lice pa ih upućeni dermatolozi danas preporučeju koristiti u sklopu režima njege kože. Vjerujte nam, kad je nabavite, pitat ćete se kako ste živjeli bez nje. Eksfolijacija je s njima ugodno iskustvo kao u wellness salonu, a koža ostaje glatka i nije nadražena. Važno je spomenuti i da mehanička eksfolijacija nije za sve tipove kože. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako ste skloni aknama ili vam je koža vrlo masna, ako imate začepljene pore, mogla bi vam koristiti alternativna vrsta mehaničke eksfolijacije pomoću granularnog sredstva za čišćenje jednom tjedno. Granularna sredstva za čišćenje pomalo su pjeskasta na opip zbog kuglica koje obavljaju eksfolijaciju kože. Ako želite maksimalno pojačati dobrobiti granularnog pilinga, nanesite ga dok ste pod vrućim tušem i dok su vam pore otvorene. Vrhovima prstiju 2 do 3 minute blago utrljavajte sredstvo za čišćenje u kožu, a tada isperite.

Vidjeli smo žene koje su pokušale istodobno primijeniti kemijsku i mehaničku eksfolijaciju. To doista ne savjetujemo jer može pretjerano isušiti i nadražiti kožu. Zbog toga preporučujemo koristiti meku krpu za pranje i sredstvo za čišćenje s hidroksi kiselinama pogodno za vaš tip kože, prethodno spomenuto, ili izabrati blago sredstvo za čišćenje (bez AHA i BHA kiselina) za svakodnevnu uporabu i jednom ili dva puta tjedno primjenjivati uz četku za čišćenje. Osim toga, ako navečer koristite kremu s vitaminom A, sjetite se da to kožu čini krhkijom pa je nemojte koristiti dan ili dva prije mehaničke eksfolijacije.

Zdravi i jestivi piling za lice od zobenih pahuljica i smeđeg šećera

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.