Ljepota i relax Prirodno lijepa 21. listopada 2016.

Koje namirnice izbjegavati, a koje konzumirati kako bi zubi ostali bijeli?

Bijeli_Zubi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stomatolozi naglašavaju kako je nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer određene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

Tvrdo voće i povrće poput jabuka, mahuna, cvjetače, mrkve i celera djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do "ribanja" zubi. Dodatno, ove namirnice potiču lučenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube.

Deset jako dobrih razloga zašto trebaš jesti jabuke svaki dan

Prema studiji objavljenoj u Wake Forest Baptist Medical Center, mlijeko i mliječni proizvodi koji obiluju kalcijem, također pomažu održati zube bijelima. Mliječna kiselina čuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi dodatno pomažu jer mogu ukloniti ostatke hrane.

Mlijecni-Proizvodi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koju hranu i proizvode izbjegavati?

Za bijele zube valja, pak, izbjegavati hranu i ostale proizvode koji ostavljaju mrlje poput duhana, umaka od soje, gaziranih pića, crnog i bijelog vina te borovnica.

Iako izbjeljivanje zubi kozmetičkim postupcima kod zubara ili upotrebom kućnih proizvoda za izbjeljivanje doista čini zube bijelima, ono ipak može ostaviti određene posljedice. Kratkotrajne posljedice uključuju osjetljivost zubi dok se mogu javiti i dugotrajne kao što je erozija zubne cakline, stoga se prije izbjeljivanja zubi posavjetuj sa stomatologom.

Opasnost za tvoj organizam koja se krije u gaziranim sokovima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.