18. siječnja 2017.

Savjeti majstorice kozmetike za suhu kožu, crvenilo i perutanje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zimskim mjesecima je njega kože lica puno zahtjevnija i vrlo često se javljaju crvenilo te perutanje. Kako bi otkrili tajnu pravilne njege zimi i spriječili suhoću kože, odlučili smo potražiti savjete kod majstorice kozmetike Petre Kump, ujedno predsjednice Udruge kozmetičara RH.

Petra Kump pojašnjava kako je zima godišnje doba koje je za kožu najproblematičnije. Zbog vremenskih uvjeta koje obilježava vjetar, hladnoća, mraz, ali i nagle promjene temperature toplo - hladno jer se zatvoreni prostori griju, a vani je hladno dolazi do suhoće kože. Koža postaje crvena, pecka i svrbi te dolazi do njezinog pucanja i ljuštenja.

"Niske temperature i vjetar ubrzano isušuju kožu pa kad vlažni sloj na površini nestane, koža ostaje krhka i nezaštićena. Taj gubitak vode na površini kože uvjetuje narušavanje epidermalne barijere koja kožu štiti od isušivanja i oštećenja. Uz gubitak vode istovremeno nastaje i manjak lipida, koji s NMF (naturel moisturising factor - prirodni faktor vlaženja) čine sloj koji koži služi kao zaštita od dodatnog isparavanja iznutra i zaštita od ulaska štetnih tvari izvana", pojašnjava Petra Kump.

Koža može biti površinski isušena, ali u osnovi je često u dubini masna

Svakodnevna njega kože koja uključuje čišćenje, nanošenje kreme ali i make-upa su važan faktor održavanja kože zdravom i lijepom. Kump napominje kako je potrebno paziti da su sredstva za čišćenje kože ujutro i navečer sukladna tipu i stanju kože. Osim tipiziranja kože na suhu, masnu, mješovitu i osjetljivu, kožu moramo tretirati i prema stanju u kojem se ona nalazi, odnosno je li isušena, upaljena...

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Primjerice masna koža može biti površinski isušena, ali u osnovi u dubini je masna. To se događa kad se koriste preparati za masnu kožu koji su agresivni i dodatno je isušuju, ali samo površinski, a ne reguliraju lučenje sebuma. Koži treba vlage koju ona ne može dovoljne proizvesti (jer se stalno izvana isušuje) pa ona pojačano proizvodi sebum (kojega ionako ima previše) kako bi nadoknadila vlagu koja joj fali. Tako nastaje zatvoreni krug.", naglašava Petra Kump.

Svaki dio tijela na svoj način šalje poruku da je "žedan"

Kako odabrati odgovarajuću zimsku kremu?

Dobro je poznato kako je prije nanošenja pudera potrebno nanijeti kremu koja obavezno sadrži zaštitni faktor. Naime, iako sunce zimi nije jako, sunčane zrake zimi padaju pod drugim kutom i ponekad mogu izazvati oštećenja na koži. To je naročito važno imati na umu prilikom boravka na skijalištima, odnosno općenito prilikom boravka na visinama i snijegu. Gotovo svi današnji puderi sadrže zaštitni faktor kako bi koža bila zaštićena od lošeg djelovanja sunca, ali je potrebno provjeriti na ambalaži o kojem faktoru je riječ. Petra Kump napominje kako također treba izbjegavati dodatno nadražujuća sredstva poput jakih sapuna. 

"Zimska njega treba sadržavati jače i masnije kreme, koje će napraviti film na koži i spriječiti dodatno isušivanje. Niske temperature uvjetuju pojačanu keratinizaciju kože pa ona izgleda grublje i bore su vidljivije.", dodaje Kump. 

Na naš upit o tome koju vrstu kreme i pilinga za lice bi preporučila za korištenje u zimskim mjesecima, odgovara kako se krema odabire prema tipu i stanju kože, ali i prema godišnjem dobu. Tako se zimi koriste jače, a ljeti laganije kreme.

Važna pravila za nanošenje hidratantne kreme za lice

"Svakako preporučujem kupnju krema u salonima u kojima se koža njeguje. Nitko ne može tako dobro prepoznati što koži treba, kao što je to kozmetičarka koju poznaje tip kože svake klijentice, a poznaje u potpunosti i preparate koje će preporučiti. To su kreme i pilinzi iz profesionalnih linija koje kozmetičarke same koriste u tretmanima te poznaju njihov učinak" kaže Petra Kump.

Savjeti za zadržavanje prirodne vlažnost kože lica i kako izbjeći isušivanje

S godinama vlažnost naše kože se smanjuje te je potrebno kožu njegovati preparatima koji imaju mogućnost dovesti potrebne sastojke u dublje slojeve kože. Petra Kumpa navodi kako su to kreme napravljene nano tehnologijom uz upotrebu prirodnih sastojaka. Ona navodi kako je potrebno istovremeno kožu stimulirati da sama radi i proizvodi što joj treba i to uz pomoć krema koje sadrže vitamine A i C u jačim koncentracijama, te aha/bha sastojke (voćne kiseline). 

Štetni sastojci u kozmetici | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Čitaš li deklaracije i znaš li što sadrže tvoji kozmetički proizvodi?

Zašto su crvenilo lica i perutanje kože puno češći u hladnijim mjesecima?

Boju kože određuje količina kapilara u koži i njihova prohodnost, količina melanina (pigmenta) i debljina kože.

"Niske temperature uvjetuju pojačanu cirkulaciju krvi u žilama, kako bi se koža zagrijala, jer je krv najtoplija supstanca u tijelu. Pojačanim protokom krvi kroz žile, one se jače vide pa je koža crvenija. Zimi kapilare mogu zbog toga popucati i trajno ostati vidljive na koži", tvrdi Petra Kump. 

Učinkovito smanji crvenilo kože lica

Dodaje kako se crvenilo kože pojavljuje se i pri visokim temperaturama ljeti te se u tom periodu kapilare prošire kako bi se krv lakše hladila i tako koža postaje crvenija. Njen savjet je da se kožu lica može zaštititi nanošenjem pudera, pogotovo zimi te zaštititi otvorene dijelove lica i ruku odjećom.

Kada je riječ o perutanja kože, Kump navodi kako se ono neće pojaviti ako imamo odgovarajuću njegu kože kod kuće. 

"Upotreba pilinga u kućnoj njezi također će omogućiti da smanjimo ili izbjegnemo perutanje. Pilinzi lica i tijela skidaju mrtve stanice koje su nakupljene u stratum corneumu (najgornji sloj kože), a nove stanice koje postaju vidljive nakon pilinga daju koži sjajan i blistav izgled", kaže Petra Kump. 

Recept za izradu pilinga za lice i balzama za usne

Kako bi nahranila kožu lica u zimskom periodu i spriječila isušivanje usana, pročitaj recept majstorice kozmetike Petre Kump za izradu balzama za usne i pilinga za njegu suhe kože.

Balzam za usne

  • 25 g shea maslaca
  • 5 g ulja makadamije

Otopi na parnoj kupelji i pustiti da se stegne u kalupu.

Piling za njegu suhe kože

  • 1 žličica mljeveni badema
  • 1 žličica mljevenih zobenih pahuljica
  • 1 žličica meda (i po potrebi malo ulja)
  • 2 kapi eteričnog ulja sandalovine
  • 2 kapi eteričnog ulja geranija

Izmiksati u blenderu dok ne nastane pasta te jednu minutu kružnim pokretima trljati lice, vrat i dekolte.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.