Ljepota i relax 29. svibnja 2017.

Sve što trebaš znati o tretmanima za uklanjanje celulita

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit ili debljina povezani s hormonskim problemom i genetskim faktorom najteže i najduže se rješavaju. Godine su drugi najveći faktor koji otežava rješavanje ovih problema jer nakon četrdesetih dolazi do većih promjena u metabolizmu i hormonskom sistemu, te treba više truda i vremena za postizanje rezultata, ali moguće ih je postići.

Zato je potrebno svaku osobu individualno tretirati po sistemu koji je prilagođen njezinoj problematici i mogućnostima.  Nikad nije kasno početi, ali što kasnije počneš s tretmanima trebat će više truda i vremena da postigneš rezultate, a strpljenje i upornost jedne su od najslabijih osobina čovjeka. Preporučujem zato, pobrini se za sebe i svoje zdravlje što prije, a s njim će doći i ljepota. Da bismo uspjeli u rješavanju toga, treba djelovati na više polja istovremeno.

  • Prvo treba kontrolirati prehranu, ona je osnova za zdravi organizam, ali i velika pomoć u rješavanju celulita i viška kilograma.
  • Da bismo pomogli organizmu da radi na drugi način, možemo i izvana ponuditi kozmetičke tretmane kojima ćemo djelovati na ubrzavanje metabolizma, jaču potrošnju energije, i oblikovanje na dijelovima tijela koji su kritični.
  • Pojačati kretanje, posebno aerobne aktivnosti, te provoditi specifične vježbe za pojedine dijelove tijela.

Hrana-Trening | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nakon što smo termografijom i palpacijom te razgovorom odredili koji stadij celulita trebamo tretirati predlažemo terapiju. Danas ću opisati osnovne tretmane kojima djelujemo na razgradnju celulita i masti u tijelu. Možemo ih podijeliti na:

  • Ručne metode,
  • Aparativne metode i
  • Tretmane preparatima s koncentriranim sastojcima koji razgrađuju celulit i masne stanice

Šest trikova protiv celulita koji djeluju

Najbolje je kombinirati barem dvije ili koristiti sve tri metode u programu, jer svaka od njih na drugi način pridonosi rješenju problema celulita. Koje metode ćemo odabrati prvenstveno ovisi o stadiju celulita i strukturi tkiva u organizmu. Svaki organizam i njegovo tkivo različite su građe te je potrebno tretmane prilagoditi tome. Klijenti preferiraju neke metode te im treba objasniti, da ponekad njihove želje nisu najbolji izbor za tretiranje njihovog problema, te je potrebno izbor prepustiti stručnoj osobi u salonu.

Celulit-Noge | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Osnovni i najčešće početni tretman je LIMFNA DRENAŽA. Ona potiče protok limfe u limfnom sustavu, o kojem ovisi izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz organizma, koji su početni element za nastanak celulita. Ručna limfna drenaža izvodi se nježnim specifičnim pokretima pumpanja, kako bi periferna limfa prošla kroz limfne čvorove, filtere i pročistila se. Koristi se kod osoba s problemom zadržavanja tekućine. Kombinira se sa svim ostalim metodama.
  • PRESOTERAPIJA je varijanta limfne drenaže koja se izvodi pomoću aparata s hlačama, koje se pune zrakom i vrše pritisak na tkivo i limfne čvorove, te tako pokreću protok limfe. Ne preporučuje se kod proširenih krvnih žila i srčanih i bubrežnih oboljenja.
  • VAKUUMSKA MASAŽA također djeluje drenažno, ali zbog prisustva rotirajućih kuglica u masažnoj sondi istovremeno radi se masaža, koja djeluje dobro na poboljšanje mikrocirkulacije i rastezanje vezivnog tkiva, te na usitnjavanje kvržica celulita, koje se onda lakše dalje razgrađuju. Naime slaba prokrvljenost vezivnog tkiva uzrokuje nastanak fibroznog celulita.
  • ANTICELULITNA MASAŽA je ručna masaža kojom se posebnim pokretima pokreće cirkulacija krvi i limfe u dubljim slojevima i u vezivnom tkivu. Pokret se bitno razlikuju od klasične masaže. Uvriježeno je mišljenje da masaža može biti toliko snažna, da nakon nje ostaju modrice. To je velika greška. Ako nastanu modrice na tkivu, znači da smo još više traumatizirali tkivo i trebamo napraviti pauzu do sljedeće masaže, dok ne prođu modrice. Posebno tkivo na kojem modrice nastaju vrlo lako treba oprezno tretirati ili raditi limfnu drenažu umjesto anticelulitne masaže.
  • ELEKTROSTIMULACIJA je jedan od najboljih načina oblikovanja tijela u kozmetičkom salonu. Postoji veliki broj različitih elektrostimulatora, ali najbolji su oni koji uz elektrode sadrže i infracrveno svjetlo, koje se pokazalo posebno učinkovito u tretmanima mršavljenja i oblikovanja tijela. Ovi aparati postavljaju se na određene točke na mišićima i putem elektroda koje provode električne impulse, izazivaju kontrakciju mišića. Elektrode se postavljaju na noge, trbuh, stražnjicu, leđa ili ruke, ovisi što sve treba tretirati i s kolikim brojem elektroda raspolažemo. Karakteristika dobrih elektrostimulatora (oxifat plus) je da pokraj učvršćivanja mišića dubinski struje djeluju na ubrzavanje metabolizma cijelog organizma i na potrošnju masti na dijelovima gdje smo stavili elektrode, a ne svugdje jednako kao što je to slučaj kod dijeta. Uz ove tretmane preporučuje se posebna prehrana.
  • ULTRAZVUK ispušta zvučne valove visoke frekvencije koje uho ne čuje. Imaju termički učinak koji pokreće nakupljenu tekućinu na određenim dijelovima te svojim finim zvučnim vibracijama istjeruje višak vode iz stanica i opušta membranu masne stanice kako bi masnoća i otpadne tvari iz stanica lakše izlazile. Uređaji s različitim ultrazvučnim frekvencijama, pa ovisno o tome imaju i različite učinke. Npr. ultrazvuk za kavitaciju radi s niskofrekventnim valovima i djeluje na masnu stanicu. Celulit se tretira aparatima s 1 ili 3 MHZ čime djeluju površnije.

Ciljane vježbe protiv celulita

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • RADIOFREKVENCIJA je tretman radio valovima koji odlično djeluju na kožu tako da je zatežu. Vrši se dubinsko zagrijavanje tkiva do temperature cca 42 stupnja C, čime zagrijavamo vlakna kolagena do tog stupnja da izazovemo njihovu kontrakciju i ubrzamo metabolizam stanice i fibroblasta koji zato počnu ubrzano proizvoditi kolagen. Kako kolagen daje izgled koži njegovim umnožavanjem dolazi do zatezanja i učvršćivanja kože. Radiofrekvencija se odlično koristi uz aparate za stimulaciju tijela, koji potpomažu njezino djelovanje. RF - om se tretiraju sva područja tijela i lica. Služi njihovom remodeliranju i učvršćivanju. Proces regeneracije kolagena nastavlja se kroz nekoliko sljedećih tjedana i mjeseci, ako se tretmani ponavljaju. Kolagenu treba duže vrijeme da se obnovi do kraja, ali je zato efekt zatezanja dugotrajan.
  • LIPOX tretman zvani ŠPEK TRETMAN. To je tretman za mršavljenje s trofaznim aktivatorom. Sadrži aktivne sastojke koji potiču cirkulaciju, ubrzavaju izmjenu vode i trošenje masti. Stimulativni sastojci koje gel sadrži su: kofein, teofilin i guarana. Oni djeluju drenirajuće, lipolitički i aktiviraju procese krvotoka u tijelu. To je toplinski tretman u kojem mora doći do jakog znojenja. Znojenje postižemo zagrijavanjem tijela u električnim dekama. Odlično se kombinira s drugim tretmanima, posebno elektrostimulatorima ili masažama.
  • AROMAWICKEL, AROMATERAPIJA . To su detoksicirajući tretmani koji se preporučuju raditi na početku kure tretmana za tijelo. Preparati na bazi eteričnih ulja potiču cirkulaciju, drenažu i rade na principu unutarnjeg grijanja ili hlađenja tijela. Metoda bandažiranja tijela zavojima vrlo je učinkovita u smanjenju obujma, ali ne i za osobe koje imaju probleme s venama, zbog zagrijavanja.
  •  BLATO I ALGE poznati su po svom učinku na celulit. Bogati su mineralima i jodom koji dobro utječu na masnoće i njihovu razgradnju.

Celulit_6 | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Svi tretmani djeluju na popravljanje cirkulacije, ubrzavaju metabolizam, utječu da se osjećamo življi i orniji u boljoj kondiciji, te na taj način pomažu da održavamo zdravlje. U kuri je potrebno provest 5 do 10 tretmana iste vrste i kombinirati ih s drugim metodama, ukupno najmanje 15 do 20 tretmana. Uspjeh najviše ovisi o stanju organizma, godinama, zdravstvenom statusu i vremenu koje je klijent voljan odvojiti za dolaske na tretmane. Najčešće se dolazi 3x tjedno, ali ako se radi učvršćivanje mišića moguće je doći i 5x tjedno. Da bi tretmani u salonu bili uspješniji, važno je i kod kuće djelovati na tkivo svakodnevnom masažom i unošenjem aktivnih preparata u kožu. Terapije također mogu dobro djelovati iznutra i pomoći tijelu u rješavanju dijela problematike.

Jedan od čestih uzroka celulita su i nesređene emocije, pročitaj više

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      betikkae2

      Sredstvo protiv celulita - http://hespac.com/celulithr.htm

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.