Ljepota i relax 15. studenoga 2016.

Zašto u zrelijoj dobi dolazi do crvenila kože i kako ga spriječiti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zreloj dobi se crvenilo u licu najčešće javlja kada se krvne žile ispod površine kože, a koje su pod kontrolom živčanog sustava prošire pod uticajem određenog stimulansa. Postoji niz uzroka, ali simptomi menopauze u velikoj mjeri utječu na pojavu crvenila.

Crvenilo uzrokovano menopauzom ili vruće crvenilo

Napadaji vrućine su jedni od najčešćih simptoma vezanih uz menopauzu. Što ih doista izaziva, nije sasvim istraženo, ali zna se da su rezultat promjena u hipotalamusu, dijelu mozga u kojem se regulira tjelesna temperatura. Ako hipotalamus dobiva signal da si previše ugrijana, započinje lančani proces koji dovodi do hlađenja tijela. Krvne žile na površini kože se šire, povećavajući protok krvi na površini, čime tijelo otpušta višak topline. To uzrokuje crvenilo lica i vrata, često praćeno znojenjem cijelog tijela i ubrzanim radom srca. 

Crvenilo uzrokovano aknama

Akumulirana oštećenja od sunca te pad udjela estrogena znače da se površinski sloj kože sporije regenerira te koža gubi mladenački sjaj i gipkost. Ukoliko se uz to pojave akne, one su obično cistične, bolnije i praćene izraženijim crvenilom nego u mladosti. Više su locirane u donjem dijelu lica, na vratu, grudima i leđima nego u T­-zoni, što je tipično za pubertet. Prema istraživanjima, 25 posto odraslih muškaraca i 50 posto odraslih žena imaju problema s aknama. Glavni razlozi za pojavu akni u zreloj dobi se povezuju s velikim utjecajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (androgena) kao i na hormonalne oscilacije koje se javljaju prije i tijekom menopauze. Kao što je spomenuto, akne u menopauzi nastaju kao rezultat povišene razine progesterona uz manjak estrogena, koji snažno stimuliraju lojne žlijezde na povećanu proizvodnju sebuma i uz popratnu pojavu crvenila.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Rozacea je puno češće u menopauzi

Zbog promjene hormonalnog statusa, kod žena u perimenopauzi ili menopauzi češće se javlja rozacea - ­ kroničan poremećaj kože koji karakteriziraju crvenilo lica, otekle i proširene krvne žile. To je kronična, relativno sporo progredirajuća bolest koja prolazi kroz nekoliko faza razvoja. Prvu fazu karakterizira crvenilo lica – povremeno, nakon izlaganja toplini ili konzumiranjem vrućih ili alkoholnih pića te začinjene hrane, ili trajno, neovisno o vanjskim čimbenicima. U ovoj prvoj fazi su vidljive i proširene kapilare i liječenje je najučinkovitije.

Odgovarajuća njega je važna

Hormonalna neravnoteža djeluje na povećanu proizvodnju sebuma uz nakupljanje mrtvih stanica u kanalima lojnih žlijezda, uzrokuje i nakupljanje bakterija što rezultira upalom. Nažalost, mnogi lijekovi kao što su kortikosteroidi, antituberkulostatici, spojevi joda i broma, litij, fenobarbiturati i vitamini B1, B6, B12, D2 mogu izazvati akne i crvenilo. Terapija kod odraslih može biti sistemska, lokalna i svjetlom (laserom). Sistemski se daju hormoni, antibiotici i izotretinoin, a lokalno se koriste mnogi preparati koji ne smiju isušivati kožu, a to je najčešće nuspojava mnogih aktivnih sastojaka.

Učinkovito rješenje za borbu s crvenilom lica

Krastavac - kolut krastavca stavi na problematično područje i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Krastavac će rashladiti kožu i ublažiti crvenilo. Zahvaljujući nutritivnim svojstvima, krastavac će koži vratiti zdrav izgled i sjaj.

Med - zahvaljujući protuupalnim svojstvima, med je odličan za ublažavanje upalnih procesa kože. Nanesi ga na prethodno očišćenu kožu i ostavi da djeluje 30 minuta. Isperi toplom vodom.

Zobena kaša - djeluje protuupalno, te hidratizira kožu. Možeš je koristiti samu ili je pomiješati s jednim zgnječenim avokadom. Masku nanesi na očišćenu kožu i ostavi da djeluje 15 minuta, te isperi mlakom vodom.

Obrati pozornost i na primjenu odgovarajuće kreme za zrelu kožu. Vichy Neovadiol njega sadrži revolucionaran novi kompleks od 4 aktivna sastojka koja zajedno djeluju na obnavljanje gustoće, volumena, sjaja i mladolikosti kože tijekom menopauze i uz to ne sadrži paraben.  

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.