Psiha i seks Seks i veze 28. lipnja 2022.

4 razloga zašto pametne žene često zapnu u nezdravim odnosima

Foto: shutterstock Žene se često nađu u vezama koje ih emocionalno i psihički izmore
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da je to zbog njihovih prošlih problema s očevima, utjecaja medija, njihove potrebe za izazovima ili zbog straha da će ostati same, žene se često nađu u vezama koje nisu jednostavne.

Ne čini se logičnim da se toliko žena zaljubi u loše, čak i za njih toksične muškarce ili završe u nezdravim vezama. Mudre su, samouvjerene i trebale bi znati bolje, zar ne?  Međutim, iz raznih razloga, sve te pozitivne karakteristike mogu nestati i žene se često nađu u vezama koje ih emocionalno i psihički izmore. Neki od razloga mogu biti vanjski utjecaji poput utjecaja medija ili društvena očekivanja, ali za mnoge su to psihološki razlozi koji su povezani s dubokim emocionalnim problemima koji se jednostavno ne mogu zanemariti pa čak i kada žena zna bolje i želi imati zdrav odnos.

Znati zašto se žene zaljubljuju u "zločeste dečke" prvi je korak prema prekidu tog samodestruktivnog ciklusa, iako je pomoć stručnjaka, poput psihoterapeuta, često vrlo korisna ako jednostavno priznanje nije dovoljno da se žena makne od nezdravih muškaraca ili veza. 

Imaju neriješene probleme s očevima

Prema životnoj trenerici Mitzi Bockmann žene koje imaju zdrav odnos sa svojim očevima obično izrastu u zdravije, sretnije i snažnije žene, ali nažalost za mnoge ti zdravi odnosi ne postoje. Tu puno utječe odsustvo očeva koji su brigu o djeci prepuštali svojim ženama ili razvod roditelja nakon kojeg očevi često biraju novu ženu umjesto svoje djece. Iz tih razloga, žene često nesvjesno privlače muškarci koji su slični njihovim očevima i završavaju u nizu veza s "lošim" muškarcima. Neke misle da će popravljanjem svog partnera nadoknaditi bol koju su njihovi očevi prouzročili. Ili pak biraju muškarce koji lažu i često završe slomljenog srca. Ove pogreške ponavljaju često dok ne shvate da je uzrok njihovih problema odnos s očevima, a upravo ti problemi se pojavljuju i u njihovim romantičnim vezama. 

Možda te zanima... 6 razloga za ostanak u toksičnim vezama i zašto je toliko komplicirano izaći iz odnosa Psiha i seks

Neugodna im je sigurnost, udobnost ili mir

Prema Bockmann neke žene jednostavno osjećaju da moraju biti izazvane, pogotovo u svojim odnosima. Ponekad se nađu u vezi s muškarcem koji je za njih previše fin ili dosadan i jednostavno im ne predstavlja izazov. A upravo "zločesti dečki" predstavljaju izazov. Žene smatraju da su takvi muškarci oštećeni i da im je potrebna ljubav dobre žene kako bi bili bolji. Popraviti nekog muškarca je za njih pravi izazov, pogotovo ako su odrasle u kaotičnom domu.

Često ti muškarci pokazuju očite znakove koji ukazuju na probleme, ali ih žene ignoriraju jer vjeruju da oni nisu zaista takvi te se zbog toga nađu u nezdravim vezama koje ponekad mogu postati i opasne. Neki muškarci koji se nisu suočili sa svojim problemima i riješili ih skloniji su ljutnji i nasilju, a osoba koja je na udaru je njihova partnerica. Iako izazovi u vezi mogu pomoći da osobe budu bolje i da njihova veza bude čvršća, važno je osjećati se sigurno u njoj. 

Možda te zanima... 7 granica u vezi preko kojih ne treba prelaziti ni po koju cijenu Psiha i seks

Ne osjećaju se dobro u svojoj koži

Nažalost, mnoge žene koje privlače loši muškarci su žene koje se ne osjećaju baš dobro u svojoj koži. Čak i kada su uspješne u drugim aspektima života, zbog svoje nesigurnosti misle da ne zaslužuju dobrog muškarca. Bockmann objašnjava da se zbog toga često nađu u toksičnim vezama i pokušavaju natjerati partnera da ih voli i da se dobro ponaša prema njima. Uz sve to, mnoge muškarce koje privlače te nesigurnosti i sami imaju neriješenih problema i ne mogu omogućiti ženi da se dobro osjeća. Tek kada vide tko su i koliko su vrijedne i mudre, žene mogu donositi i bolje odluke kada su u pitanju muškarci.

Boje se biti same

Bockmann tvrdi da puno njezinih klijentica živi u strahu da nikada neće pronaći svoju trajnu ljubav i da će zauvijek biti same. Kao rezultat toga, nisu izbirljive kada je u pitanju ljubav i često se zaljubljuju u loše muškarce. Misle da je bilo kakav partner bolji nego nikakav te da barem onda neće biti same. Ali, Bockmann dodaje kako njezine klijentice često otkriju da im je bolje kada su same nego u nezdravoj vezi. 

Možda te zanima... 6 vrsta veza i njihov učinak na tvoj život Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.