Psiha i seks Seks i veze 10. veljače 2017.

6 najčešćih mitova i istina o kontracepcijskim pilulama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedni ih hvale, drugi ih kude i tako već desetljećima. Stoga ne čudi što imamo potrebu po tko zna koji put preispitati istine i mitove o tim moćnim tableticama.

Mit br. 1 - Dugotrajno uzimanje pilula utječe na mogućnost začeća

Studija provedena u Sveučilišnoj bolnici u Kopenhagenu otkrila je da su razine hormona koji predviđaju mogućnost začeća kod žene prosječno 19% niži kod žena koje piju kontracepcijske pilule u odnosu na one koje ih ne piju. 

Primijećeno je i da žene koje koriste pilule imaju 29 do 52% manji volumen jajnika. Očekuje se da se nakon prestanka uzimanja pilula navedeno vraća u normalu, ali stručnjaci ipak preporučuju testiranje zaliha jajnih stanica 3 mjeseca nakon prestanka uzimanja pilula.

Liječnici Kraljevske bolnice za žene u Melbourneu savjetuju čekanje da prođu 3 ciklusa nakon prestanka uzimanja pilule prije no što kreneš raditi na začeću.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mit br. 2 - Namjerno sprečavanje menstruacije je opasno

Ako želiš kontinuirano piti kontracepcijske pilule kako bi potpuno izbjegla imanje mjesečnice, to je potpuno sigurno, tvrdu dr. Louise Farrell, potpredsjednik Kraljevskog sveučilišta za ginekologiju Australije i Novog Zelanda.

Evo kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak

Pritom imaj na umu da ova metoda ne dolazi sa stopostotnom garancijom. Može se pojaviti povremeno krvarenje, a nakon par mjeseci može potpuno prestati djelovati te se mjesečnica može vratiti. Ako u obitelji imaš povijest začepljenja krvnih žila, pušač si i starija si od 35 budi oprezna jer ti uzimanje pilula na bazi estrogena može povećati rizik razvoja tromboze, pa čak i moždanog udara. 

Mit br. 3 - Pilule uzrokuju debljanje

Prema dr. Farrellu, ovo je samo mit: "Psihosomatski gledano, neke žene umisle da su gladnije kad počnu piti pilule zato što su čule da tako obično bude. Zbog toga jedu više i, naravno, udebljaju se". Također napominje da pojedine vrste kontracepcijskih pilula zapravo uzrokuju gubitak tjelesne mase.

Kako odabrati pravu pilulu?

Mit br. 4 - Antibiotici smanjuju učinkovitost pilula

Prema dr. Phillipi Binns, kliničkoj savjetnici portala NPS MedicineWise, jedini antibiotici za koje je poznato da utječu na djelovanje kontracepcijskih pilula su pojedini koji se koriste za liječenje teških bakterijskih infekcija, poput tuberkuloze. U slučaju uzimanja takve terapije, trebaš se dodatno zaštititi od mogućnosti trudnoće.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mit br. 5 - Ne treba ti kontracepcija dok dojiš

Statistike kažu da mame koje isključivo doje svoje dijete imaju 5% šansi za trudnoću. Ako kombiniraš dojenje i bočicu, šanse za trudnoću rastu. Ipak, pripazi s uzimanjem pilula dok dojiš jer određene hormonske pilule mogu smanjiti proizvodnju mlijeka.

Mit br. 6 - Pilula povećava rizik oboljenja od raka dojke

Da, postoji neznatno veća šansa da ćeš oboljeti od raka dojke ako piješ kontracepcijske pilule. Međutim, to povećanje je zbilja malo i više utječe na žene koje imaju preko 45 godina, tvrdi dr. Farrell.

Ako imaš više od 45 i nisu ti strane kvržice na grudima, posavjetuj se s liječnikom. Ovisno o njegovoj procjeni, možeš prijeći na pilule s nižom razinom estrogena ili ih prestati uzimati.

Kako su kontracepcijske pilule povezane s depresijom?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.