Psiha i seks Seks i veze 20. lipnja 2017.

Kada je pravo vrijeme da počneš živjeti s partnerom?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zajednički život je podjednako uzbudljiv i zastrašujuć jer otvara vrata jednoj potpuno novoj razini intimnosti. Kada je pravo vrijeme za taj korak i kako uopće biti sigurna u tu odluku, savjetuju terapeuti.

Zajedno ste bar godinu dana

"To vam daje dovoljno vremena da prođete kroz većinu svakodnevnih poteškoća i problema te otkrijete izazove vašeg odnosa prije useljavanja u zajednički stan", smatra psihologinja Susan Bartell, a prenosi Women's Health.

Zajednički život donosi mnoge nove izazove u odnos: podjelu troškova, dogovor oko kućanskih poslova, prilagođavanje dnevnog rasporeda i sl. Prijelaz u tu novu, ozbiljniju fazu odnosa, svakako je lakše što se partneri dulje poznaju.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dobro se poznajete

Pri tom ne mislim na to da znaš koja mu je najdraža boja ili omiljeni bend. Važno je poznavati nečije životne navike. Je li jutarnji tip ili je mrzovoljan kad se ustane i pod hitno treba kavu? Koliko je uredan? Smeta li mu buka ili često društvo u stanu?

Tajna sretnog braka - kako živjeti slobodno u dvoje?

To su samo neka od pitanja na koja je poželjno znati odgovor prije useljavanja. I ne, to nema nužno veze s tim koliko ste dugo u vezi već koliko si se potrudila upoznati svoju bolju polovicu. Neki ljudi saznaju više jedno o drugom u dva mjeseca nego drugi u dvije godine.

Razlog useljenja je isključivo vaša želja

"Jedna od najvećih greški koju parovi rade je useljavanje u zajednički stan iz financijskih razloga", smatra bračna terapeutkinja Caroline Madder. Razlozi poput "zašto plaćati dvije stanarine kada možemo jednu" nisu dobri razlozi.

Odluka o zajedničkom životu treba se temeljiti isključivo na zajedničkim planovima za budućnost.

Namjere su čiste

Ako sumnjaš da je partnerova želja za zajedničkim životom motivirana pogrešnim razlozima, to je zvono za uzbunu. Pod pogrešnim razlozima mislim na nečiju želju da te kontrolira, da okupira cijelo tvoje vrijeme, da budeš posvećena samo njemu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Partnerski odnos podrazumijeva ravnopravnost i ako u odnosu toga nema, unaprijed je osuđen na propast.

Imate iste poglede na budućnost

Kod useljavanja u zajednički prostor vrlo je važno da taj čin za oba partnera ima isto značenje. Primjerice, ako jednom to znači korak bliže braku i zasnivanje obitelji, onda bi i druga osoba trebala tako razmišljati.

Ako se partneri ne mijenjaju zajedno, veza postaje nezadovoljavajuća

Ukoliko vam se stavovi razilaze, netko će iz tog odnosa izići vidno razočaran.

Spremni ste

Na kraju krajeva, sve se svodi na onaj unutarnji osjećaj i ono što ti srce kaže. Ti sama najbolje znaš kada si spremna na taj korak. Slušaj sebe i ne dopusti da te okolnosti ili mišljenja drugih otjeraju u odluku na koju nisi spremna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.