Psiha i seks Moje emocije 24. srpnja 2016.

Moć oprosta - već danas oprosti sebi i svima koji su te povrijedili

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko puta ste izgovorili rečenicu „Ovo ti neću nikada oprostiti“ ili „Kako ću ovo oprostiti“? Da li ste spremni oprostiti? Sebi? Životu? Ljudima koje srećete na svom Putu?

Ponekad je zaista teško oprostiti kada smo povrijeđeni i kada nam je srce slomljeno, kada smo poniženi ili osramoćeni od osoba kojima smo sve pružili u životu, od situacija koje nam je život servirao kada nisamo bili dovoljno spremni prihvatiti ih i nositi se sa njima.

Najteže je oprostiti sebi

I zaista je najteže oprostiti, prvenstveno sebi, a onda i svima koji su nas povrijedili na bilo koji način. Često nas neopraštanje još više potiskuje prema dnu, i pitamo se iznova što smo to učinili u životu da ne možemo dalje. Neopraštanje nam ne ostavlja prostora da se krećemo naprijed.

Zamjeranje ide pod ruku sa neopraštanjem, pa tako nas ta dva tamna suputnika guraju sve dalje od uspjeha i sreće, pa tako i od ljubavi prema sebi i prema drugima. Nakupljajući u tijelu nemogućnost oprosta, zamjeranje i ljutnju, nesvjesno otvaramo put bolestima za koje kasnije niti ne slutimo da je uzrok bio upravo u tim navedenim negativnim emocijama.

Zena-Tuga1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najvažnije je opraštanje sebi samima. Pričajte sa sobom, budite nježni prema sebi i svojim osjećajima i ne krivite se za pogreške i situacije. Svi mi činimo najbolje što znamo i možemo u danim nam trenucima i da smo znali drugačije tada, vjerujte, učinili bi. I zato se nemojte gristi i okrivljavati, otpustite prošlost i događaje koji vas rastužuju i sa kojima niste sretni, jednostavno zahvalite sebi i oprostite si.

Ne postoje greške, samo iskustva i lekcije

I zapamtite da ne postoje greške, samo iskustva i lekcije koje nas uče i na temelju kojih izgrađujemo sebe te postajemo snažnije i bolje osobe. Tek kada oprostimo sebi možemo oprostiti drugima, jer drugi su odraz nas samih, i oni su činili najbolje što su znali. Nismo svi isti i ne percipiramo probleme i događaje na isti način, pa se tako na isti način niti ne ophodimo sa drugima i sa situacijama u kojima smo.

Prekid1_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako ne možete oprostiti drugima na način da razgovarate s njima direktno, osamite se i zamislite tu osobu kako stoji ispred vas ili se gledajte u ogledalo i zamislite da je ta osoba u ogledalu, i tada joj recite sve što vam je na duši i srcu, izbacite na taj način bijes, tugu, ogorčenje i sve što imate s tom osobom i na kraju joj recite oprosti mi. Nakon toga osjećat ćete se osobođeno i spremni za korak

Opraštanje nas oslobađa, otpušta prošlost, čisti dušu i radi mjesto za novo. Za nove događaje, nove situacije, nove ljude. Opraštanje nas čini boljim i kvalitetnijim osobama, postajemo iskreniji prema sebi i prema drugima. Opraštajte svima, jer ne zaboravite, da ste i vi, ponekad, oni, kojima netko drugi treba oprostiti. Dozvolite si da opraštajući budete potpuniji, da rastete i da budete ljubav i što više opraštate to više ljubavi i obilja pristiže u vaš život.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Anonimno

      Hvala ti Oče Nebeski na svemu što si nam podario,hvala ti Gospode Bože naš.Hvaljen i blagoslovljen Gospod svaki dan,ako nas netko pretovara,Bog nam pomaže.Neka vas blagoslovi Gospod Bog,neka vam kroz milost Kristovu sve grijehe oprosti Gospod Bog,neka vam Gospod Bog podari zdravlje i svako dobro,ponizno molimo i zahvaljujemo u ime Isusa Krista.Amen.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.