Psiha i seks Moje emocije 16. veljače 2017.

Strah od visine: Uzrok, simptomi i pomoć

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki deseti čovjek, procjenjuje se, ima neku fobiju, odnosno iracionalni strah, koji se najčešće pojavljuje u mlađoj dobi i djetinjstvu. Ipak, fobija se može pojaviti bilo kada, često se pojavi iznenada i naizgled bez razloga, a jedna od najčešćih fobija jest upravo strah od visine (akrofobija).

Mnogi ljudi osjećaju nelagodu kada su na određenoj visini, osobito u slučajevima kada ne postoji zaštitna ograda koja daje osjećaj sigurnosti, no ta se nelagoda smatra prirodnom reakcijom na visinu. Akrofobija je, pak, iracionalan strah koji može osobu doslovno "gurnuti preko ruba", stoga se u nekontroliranom stanju može dogoditi i to da osoba padne.

Simptomi

Simptomi koji se često javljaju su vrtoglavica, otežano disanje, lupanje srca, pojačano znojenje, drhtanje i mučnina. Osoba može također i zaplakati, osjetiti potpuni gubitak kontrole nad sobom, kao i vikati. Takvim je osobama teško posve izbjeći problematične situacije jer se one nerijetko događaju u svakodnevnom životu, poput boravka na visokom katu, uspona po stubama, prelaska preko mosta, vožnje u staklenom dizalu ili izleta u brda. Strah od visine ograničava život, jer osoba koja ima fobiju nastoji izbjeći sve moguće situacije u kojima bi ju mogao obuzeti strah.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uzrok fobije

Ne zna se točan uzrok straha, kod nekih osobe je to posljedica stresa i traume, a postoji i teorija da je to posljedica strahova koji su "evolucijski usađeni" zbog nagona za opstankom. Istraživanja su pokazala da je strah sve izraženiji kako u životu starimo. Znanstvenici to objašnjavaju tako što se starenjem oslabljuje osjećaj za ravnotežu, pa se stoga osjećamo nesigurnima, dok psiholozi ističu da u starijoj dobi imamo puno briga i odgovornosti te nas plaši svaka mogućnost pada.

Pomoć i liječenje

U traženju odgovora kako pobijediti strah od visine mogu se pronaći savjeti poput "klin se klinom izbija", odnosno kako se sa strahom treba suočiti tako da se stane na rub ponora, poput iskušavanja bungee jumpinga ili skoka padobranom, no stručnjaci nisu skloni tim metodama. Statistike pokazuju da 20 posto fobija kod odraslih nestaje samo od sebe. Mnoge osobe ne traže stručnu pomoć, jer donekle uspijevaju izbjeći situacije koje bi im izazvale strah, ali često se dogodi to da nas strah ozbiljno ograničava u životu.

Kod-Doktora2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada ti strah ometa odnose s drugima i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, potraži stručnu pomoć psihologa ili psihijatra. Fobija se uspješno liječi psihoterapijom ili lijekovima, kao i suočavanjem sa strahom u nekim situacijama. Ono što također pomaže jesu računalne, odnosno virtualne simulacije.

Doznaj kako si pomoći u otklanjanju svakodnevnih strahova i tjeskobe

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.