Zdravlje Zdravlje žena 26. travnja 2017.

Četiri pojave na vagini koje izluđuju žene, ali nisu opasne

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije lako imati vaginu jer ona zahtjeva poseban tretman od depilacije do svakodnevne higijene i zato kada se nešto neočekivano pojavi na njoj to kod mnogih žena zna izazvati paniku. Ali nije svaka promjena razlog za uzrujavanje.

Veliki mekani čir u blizini vaginalnog otvora, poznat kao Bartolinijeva žlijezda - Bartolinijeve žlijezde su vrlo male žlijezde koje se nalaze na vanjskoj strani ženskog spolnog organa s obje strane blizu ulaska u vaginu. Njihova funkcija je izlučivanje sekreta na područje ulaska u vaginu prije i za vrijeme seksualnog odnosa. Problem nastaje kada se zbog određenog razloga začepi izlaz  iz Bartolinijeve žlijezde, pri čemu dolazi do naticanja žlijezde, do veličine čira, što zna biti prilično bolno, a to se naziva Bartolinijeva cista. Uglavnom je upaljena samo jedna žlijezda s jedne strane. Ako se sama cista upali, javlja se gnojni čir kroz koji izlazi gnojni iscjedak. Problem se uglavnom može riješiti namakanjem u toploj vodi, ali ako dođe do bolne upale potrebno je otići kod ginekologa koji će uz lokalnu anesteziju istisnuti sadržaj ciste.

Može li penis biti preveliki?

Gnojni prišt ili prištevi - uglavnom nastaju kao posljedica depilacije zbog bakterija koje se nalaze na britvici ili urasle dlake. Stoga je kožu prije brijanja uvijek dobro zaštiti slojem kreme ili pjene za brijanje. Ako ga pokušaš istisnuti, imaj na umu da to može pogoršati upalu. Najbolje ti je da na prišt stavljaš tople obloge i nosiš širu odjeću kako dodatno trenjem ne bi iritirala to područje.

Bikini_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Sitni prištići u boji kože - isti se često pojavljuju i na licu (uglavnom oko očiju). Uglavnom ih ima više, a mogu postati i krupniji. Benigni su, a nije ih dobro uklanjati samostalno zbog opasnosti od ozljede okolne kože. Njihov nastanak može se prevenirati tako da se brzo presvučeš iz odjeće u kojoj si se preznojila, primjerice nakon vježbanja, a s dermatologom možeš razgovarati o načinima njihove eliminacije.

Što treba znati o analnom seksu?

Urasle dlačice - kod određenog broja žena uklanjanje dlaka voskom potiče urastanje dlaka. Glavni uzrok nastanka uraslih dlaka je to što se dlaka neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu, što izaziva upalu. Dlačice pod određenim kutom napuštaju kožu i sklonost urastanju dlaka ovisi o kutu korijena dlake. Kod jačih i kovrčavih dlaka je ta mogućnost puno češća. Kako ukloniti uraslu dlačicu? Za vrijeme tuširanja napravi piling, a potom premaži problematično područje preparatom na bazi salicilne ili glikolne kiseline. Potom nanesi hidrokortizonsku kremu kako bi smirila crvenilo ili otekline. Ako se vrh dlake vidi iznad površine kože, iščupaj je sterilnom pincetom (alkohol će biti sasvim dovoljan), ali nemoj ''kopati'' ispod kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.