Zdravlje Simptomi i pomoć 28. listopada 2022.

Četiri situacije kada ne bi trebala ignorirati bol u leđima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u leđima nije stran osjećaj svakom tko 8 sati dnevno sjedi za uredskim stolom ili na poslu diže teške terete. Vrijedi napomenuti kako su bolovima u leđima sklonije žene, a evo u kojim situacijama tu bol ne bi trebala zanemariti. Brini o sebi i svom zdravlju.

Osim leđa, bole te i noge

Ako se bol širi iz donjeg dijela leđa duž cijele noge, sve do stopala, može biti riječ o problemu s ishijadičnim živcem. U nekim slučajevima situacija s vremenom sama dođe na svoje, ali do tada bi trebala otrpjeti mnogo boli, utrnulosti i slabljenja mišića, a to, vjerujemo, ne želiš. Problem se uspješno rješava zagrijavanjem, fizikalnom terapijom i masažama.

Šepaš

Ako pored boli u leđima primijetiš i da šepaš, odmah idi liječniku kako bi isključila mogućnost oštećenja živca, savjetuje Women's Health. Ignoriranje takvog problema može dovesti do trajnih oštećenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problemi s probavom ili mjehurom

Problemi s inkontinencijom, u kombinaciji s bolnim leđima,  također mogu signalizirati probleme s živcima, konkretno s živčanim završetcima u donjem dijelu leđa koji mogu stvarati pritisak na zdjelicu.

Jednostavna vježba istezanja protiv boli u leđima

Ozbiljnije reakcije

U nekim situacijama, bol u leđima je popraćena povišenom temperaturom, preznojavanjem. Ako cijelo tijelo reagira, to je siguran znak da organizam prolazi kroz neko stanje ili promjenu. Potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdilo o čemu je točno riječ.

Ublažavanje boli

Obični analgetici, kao što su "paracetamol" i "aspirin" mogu pomoći, ali lijekovi na bazi bilja (brezova kora ili đavolja kandža) ublažavaju bol bez nuspojava.

Zagrijavanje opušta: Stavi električuo deku ili termofor na bolno mjesto (1 do 5 puta dnevno drži 30 do 60 minuta) ili se opusti u toploj kupki (38 do 40 stupnjeva Celzija jednom dnevno od 15 do 25 minuta), kojoj si dodala ekstrakt koji poboljšava cirkulaciju (užmarin ili borove iglice).

Ako bol potraje, svakako posjeti liječnika.

Provjeri u 30 sekundi držiš li se pravilno

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.