Zdravlje Prirodno liječenje 02. studenoga 2023.

Grlobolja: Zašto treba piti čaj, kada uzeti antibiotik i mali trikovi za olakšanje tegoba

Foto: Pexels Mlak čaj treba piti dok traj eprehlada ili gripa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nelagoda zbog upaljena grla, otežano gutanje, promuklost i kašalj najčešći su simptomi virusnih ili bakterijskih infekcija gornjeg respiratornog sustava. Zaraza se u hladnijim mjesecima masovno širi, a najviše pogađa ljude oslabljena imuniteta. Za razliku od virusne grlobolje, koja se razvija polako, bakterijska nastupa naglo i popraćena je visokom temperaturom.

Virusima prehlade (ali i gripe) pogoduje suhoća grla i gornjih dišnih putova pa uzimanje puno tekućine tijekom dana može pomoći očuvati vlažnost sluznice i smanjiti nadraženost grla. Stoga bi toplu kokošju juhu trebalo jesti što češće. Ona povećava temperaturu u nosu i grlu stvarajući nepovoljno okruženje za viruse, koji više vole hladnije i suše uvjete. Također, udisanje vrućih para kokošje juhe razrjeđuje sluz, pa ju je lakše ispuhati iz nosa.  

Zašto trebate piti čaj kad vas boli grlo?

Kod grlobolje djelovat će i čajevi jer imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje. Obavezno ih treba obogatiti medom jer stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet. Nemojte piti prevrući čaj, govore stručnjaci, jer je sluznica usta i ždrijela ionako već crvena, topla, upaljena i osjetljiva, pa će je vrući napici dodatno nadražiti. Pustite da se malo ohladi i obogatite ga limunovim sokom. Dobro je piti i sok od naranče jer svaki plod sadrži po 50 miligrama vitamina C. Pripazite da urin bude svjetložute i jasne boje jer je jedino to znak dovoljne hidratacije.

 | Author: Pexels Foto: Pexels
 

Kada po antibiotik zbog grlobolje?

Za dodatno osnaživanje tijela jelima dodajte bijeli luk jer je prirodni antibiotik i moćan saveznik imunološkog sustava, a djelotvoran je i protiv virusa i bakterija. Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne putove vlažnima te ih dezinficira. Ili pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako bi ga lakše pročistila. Odlične su i inhalacije uljima, no pazite na njihovu kvalitetu - u ljekarnama potražite posebna ulja za inhaliranje.

No ona nisu preporučljiva za djecu, koja ne znaju pravilno udisati pare. I cuclanje bombona ili pastila pomaže kod ublažavanja suhoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi protiv upale. Zrak u prostoriji možete dezinficirati uljima iz aromalampice, često provjetravajte i vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo bolje borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje dulje od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite liječnika. Vjerojatno se radi o težoj bakterijskoj infekciji koja ne može proći bez antibiotika.

Sirup za grlobolju

Sastojci:

  • 10 g cvjetova crnog sljeza,
  • 10 g listova bijelog sljeza,
  • 10 g cvijeta divizme
  • 5 g u mužaru istrljanog ploda anisa.

Priprema: Napravite šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 ml destilirane vode. Zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a kad provri, pjenu bacite. Gotov sirup ohladite do 90°C pa prelijte preko biljne mješavine. Ostavite poklopljeno desetak minuta. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze, ulijte u tamnu bocu i držite u hladnjaku do dva tjedna. Odrasli neka piju tri puta po jednu veliku žlicu sirupa na dan.

Možda te zanima... Hrana i napitci koji skraćuju trajanje viroze i prehlade Hrana

Otopina za grgljanje

Sastojci:

  • 250 ml mlake vode
  • 1 žličicu praha kurkume
  • 1/2 žličice morske soli

Priprema: Pomiješajte 250 ml mlake vode, 1 žličicu praha kurkume i 1/2 žličice morske soli. Progrgljajte pa ispljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.

 
 
Kurkuma_5 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kuhani timijan za razrjeđivanje sluzi

Sušeni timijan učinkovit je kod prehlada i viroza, ima iznimno djelovanje kod produktivnoga kašlja, pomaže u radu pluća i olakšava disanje. Skuhajte dvije žličice timijana u kipućoj vodi i pustite da odstoji deset minuta. Isti čaj, s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja koristite za inhaliranje kako biste razrijedili sluz koja izaziva kašalj i napetost u prsima, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Razlika između virusne i bakterijske bolesti grla

Možda te zanima... Suhi kašalj: 6 glavnih uzroka i kako ga se riješiti Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.