Zdravlje Prirodno liječenje 06. ožujka 2017.

Neobični benefiti noćnog tuširanja - okidač za bolji i zdraviji san

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrući tuš ujutro može razbuditi i kako piše u nekim istraživanjima potaknuti kreativnost. Ali, ako želiš poboljšati kvalitetu spavanja, večernje tuširanje je onda bolji izbor. Naime, stručnjaci tvrde da te tuširanje može uspavati, ako ga tempiraš u pravo vrijeme.

Glavni trik je da se ne ideš tuširati prekasno. "Nije ti potrebno da se zagrijavaš prije odlaska u krevet", kaže dr. Dianne Augelli iz Centra za Medicinu spavanja u New Yorku. To je zato jer tjelesna temperatura igra bitnu ulogu u regulaciji dnevnog ritma, koji određuje stanje pospanosti i budnosti. Tijekom dana, tjelesna temperatura prirodno raste sve do kasnog poslijepodneva, kada se polako počinje snižavati. "Snižavanje temperature je signal kojim tijelo upozorava da je vrijeme za spavanje, pa bi ometanje tog procesa, vrućim tuširanjem moglo omesti taj proces", objašnjava Augelli.

Spavanje_ | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tuširanje ranije tijekom večeri daje tvome tijelu priliku da se ohladi, a može djelovati i kao okidač za uspavljivanje, kaže Shelbi Harrris, ravnateljica Centra za medicinu spavanja u New Yorku. U nekoliko studija je objavljeno da zagrijavanje tijela vrućom kupkom, može izazvati osjećaj pospanosti, ali pod uvjetom da se tijelo ima vremena rashladiti prije odlaska na spavanje. I dok se većina studija odnosi na vruće kupke, Harris tvrdi da dvadesetominutno tuširanje ima isti učinak.

Najčešći uzroci nesanice i kako si pomoći?

Stoga tempiraj vrijeme za večernje tuširanje tako da ga obaviš sati i pol prije odlaska na spavanje. Osim toga oprana i čista koža bolje će upiti kreme i losione koje nanosiš, a eliminacijom znoja smanjit ćeš mogućnost za nastanak upalnih promjena na koži poput akni i prištića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.