Zdravlje Simptomi i pomoć 26. srpnja 2016.

Kako pravilno zaštititi oči tijekom ljeta i izbjeći infekcije?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jake UVA i UVB zrake ljeti se izrazito reflektiraju od raznih predmeta, poput ceste ili vodenih površina te "ulaze" u oko pa je moguće zamućenje u očnoj leći (katarakta) ili čak degenerativne promjene na mrežnici.

Već i kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite može nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici, fokus oka. Ljeti se i više "škilji", što izaziva naprezanje mišića lica i očiju, a time i glavobolju. Zato je zaštita oka sunčanim naočalama izrazito važna. 

'Izaberite zaštitne naočale primjerena oblika koje što je manje moguće propuštaju ultraljubičaste zrake pa tako i sa strane te odozdo zbog moguće refleksije od vodenih površina. Posebnu pozornost posvetite kvaliteti stakala sunčanih naočala te kupujte samo one s valjanom deklaracijom i prije kupnje svakako sa savjetujte s oftalmologom i optičarom',  govori oftalmolog dr. Dean Šarić. 

Kupanje u bazenima - potencijalni rizik

Rizik za oči ljeti predstavlja i kupanje u bazenima i moru, pogotovo kod ljudi koji nose kontaktne leće. Morska voda ili klorirana voda iz bazena mogu biti vrlo agresivni za oči zbog mogućeg razvoja infekcija. 

'Cijeli je niz mogućih upalnih procesa, počevši od jednostavnih iritacija, preko lakših infekcija do onih teških koje mogu završiti i oštećenjem pa čak i gubitkom vida. Izbjegavajte odlazak u bazen s kontaktnim lećama, a ukoliko to činite koristite isključivo jednodnevne leće'  kaže dr. Dean Šarić. Ako već nosite leće ljeti nabavite one s visokim faktorom UV zaštite koje su odličan nadomjestak za sunčane naočale, posebno prilikom ljetnih aktivnosti poput kupanja, jedrenja, tenisa ili vožnje biciklom. 

Jaka sunčeva svjetlost, visoke temperature i vjetar pospješuju isparavanje zaštitnoga suznog filma, pa tako dolazi do isušivanja površine oka uslijed čega dolazi do pečenja, grebanja, pa sve do osjećaja stranog tijela u oku no dr. Šarić savjetuje da uza se uvijek morate imati kvalitetne kapljice kao nadomjestak za očne suze u suhim i klimatiziranim prostorima, te na vjetru i u prašini. 

Koza-Sunce | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Bebe i sasvim mala djeca ne smiju se izvoditi na direktno sunce za središnjeg dijela dana (od 10 do 16 sati). U rizičnu grupu spadaju i starije osobe, kao i one kojima je operirana mrena ili oni koji imaju bolesti mrežnice. Zaštititi se možete kapom ili šeširom i obaveznim sunčanim naočalama koje filtriraju cjelokupno UV zračenje. Djeca su najugroženija, jer je dječje oko jako osjetljivo na UV zračenje, a uz to se ne znaju sami zaštititi. 

Ljeti je povećan rizik od infekcije oka

Tijekom ljeta postoji povećan rizik od infekcije oka (konjunktivitis, keratitis) zbog sunca, vjetra i soli iz mora ili znoja. Ako je crvenilo, suzenje, osjećaj stranog tijela u oku i pojačan sekret iz oka prisutan 24 sata nakon primjene umjetnih suza preporučljivo je potražiti liječničku pomoć.

Najčešće su ugrožena djeca jer je dječje oko jako osjetljivo na UV zračenje, a uz to se ne znaju sami zaštititi. Također su ugrožene osobe koje mnogo vremena provode na otvorenom, starije osobe, kao i osobe kojime je operirana mrena ili već imaju bolest žute pjege.

Ograničite nošenje kontaktnih leća na osam do deset sati dnevno. Pridržavajte se pravila održavanja i čišćenja leća, a dok plivate, koristite zaštitne naočale ili masku kako biste izbjegli kontakt leća s vodom. Zbog mogućnosti prijenosa infekcije, na kontaktnu leću ne smije dospjeti ni morska ni bazenska voda. 

Oni koji nose meke kontaktne leće preporuča se koristiti jednodnevne leće koje se svakodnevno mijenjanju i tako umanjuju mogućnost nastanka upale oka. Oni koji nose dugotrajnije leće (višetjedne meke ili polutvrde leće) redovito bi trebali održavati njihovu higijenu.

Na tržištu postoje kontaktne leće s UV filtrom, koje se preporučuju onima koji dulje borave na otvorenom ili su tijekom ljeta zanimanjem vezani uz otvoreni prostor. Iako su one dobra zaštita za rožnicu i dublje dijelova oka, ne pružaju dovoljnu zaštitu sluznice, kao ni od zablještenja. Uz leće bilo koje vrste preporučaju se sunčane naočale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.