Zdravlje Simptomi i pomoć 21. ožujka 2017.

Kako ti fotografije mogu pomoći u ranom otkrivanju raka?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Može li blic fotoaparata pomoći otkriti, inače nevidiljivu, vrstu raka? Priča koja je ovih dana postala viralna dokazuje da može. Dapače, ova metoda bi mogla spasiti brojne živote i pomoći u pravovremenom dijagnosticiranju retinoblastoma.

Priča je krenula iz Velike Britanije, gdje je otac četrnaestomjesečnog Jaxsona primjetio da na fotografijama jedno oko njegova sina ima bijeli odsjaj, umijesto tipičnijeg crvenog odsjaja koji se može javiti kod fotografiranja s korištenjem blica.

Nakon kraćeg pretraživanja internetskih stranica, odlučio je spomenuti to Jaxsonovom pedijatru, koji mu je nedugo zatim dijagnosticirao retinoblastom - rak mrežnice, prenosi Health.com.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uskoro i za ljude - injekcija za liječenje fobija

Zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, Jaxson je na vrijeme započeo kemoterapiju i tumor se već smanjio na trećinu početne veličine. Liječnici se nadaju da će tumor ostati benigan te će Jaxson moći imati dug i sretan život.

Čest simptom

Oftamolog dr. med. Mohammed Jaafar, koji radi u klinici u kojoj se Jaxson liječi, kaže da je bijeli odsjaj oka na fotografijama jedan od češćih simptoma retinoblastoma, ali "većina roditelja ga ne shvaća ozbiljno niti reagira kada ga primjeti. Mjesecima to ne spominju, dok pedijatar sam nešto ne primjeti, a znamo da je rano postavljanje dijagnoze ključno u liječenju raka."

Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes i loš rad štitnjače

Uglavnom se dijagnosticira do 5. godine

Prema Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, retinoblastom je poprilično rijedak i uglavnom se dijagnosticira kod djece mlađe od 5 godina. Oko 4% dijagnoza raka kod djece mlađe od 15 godina otpada na retinoblastom.

Crveni odsjaj očiju koji se javlja kod fotografiranja s blicem, zapravo je odraz ružičastog tkiva mrežnice, koje se nalazi u pozadini oka. Kod retinoblastoma tumor raste ispred tog tkiva, pa se posljedično javlja bijeli odsjaj umjesto crvenog.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2 oblika suhog oka i 5 savjeta za smanjenje tegoba

"Bijeli odsjaj je najčešće prvi simptom retinoblastoma. Može se primjetiti kada svijetlo padne na oko pod određenim kutem, ali najočitije se vidi na fotografijama koje su s nimljene uz korištenje blica", objašnjava dr. med. Jaafar.

Ostali simptomi

Kao simptom retinoblastoma može se javiti i strabizam ili gubitak vida jednog oka, što roditelji mogu primjetiti dok se s djetetom igraju npr. skrivača. U iznimnim slučajevima, oko može i nateći.

Vitamini i dodaci prehrani za bolji vid

Bijeli odsjaj ne mora nužno biti simptom raka mrežnice, ali svakako je razloga da se hitno javiš liječniku. Osim retinoblastoma, u pitanju može biti i očna mrena, odvajanje mrežnice od oka ili upala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.