Zdravlje Simptomi i pomoć 14. lipnja 2017.

Koliko na pojavu hemeroida utječe stres, a koliko drugi razlozi?

Wc
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hemeroidi su čest problem s kojim se suočava sve više ljudi. Brojne studije su provedene s namjerom da se otkrije uzrok koji dovodi do problema s hemeroidima. Jedan od mnogih uzroka tih problema je nesumnjivo stres.

Danas, brojni stručnjaci  traže vezu između stresa i hemeroida s namjerom da nađu najbolje rješenje. Dakle, može se smatrati da su hemeroidi nuspojava stresa?

Stres uzrokuje zatvor

Poznato je da stres može uzrokovati probavne probleme. Pod utjecajem anksioznosti i stresa dolazi do promijene u radu crijeva. U stresnim situacijama probava se  često uspori. Jeste li se već našli u situaciji da ste odgodili odlazak u toalet jer ste kasnili na posao? Za mnoge ljude opterećene brojnim zahtjevima svakodnevice, druge obveze su važnije od odlaska na WC. Treba napomenuti da lijekovi za liječenje tjeskobe kao i antidepresivi često uzrokuju zatvor. Takvi lijekovi često sadrže alkohol i druge kemijske tvari koje utječu na proces probave i pogoršavaju problem s opstipacijom.

Zatvor uzrokuje probleme s hemeroidima

Zatvor i zadržavanje stolice može dovesti do pojave problema s hemeroidima. Ako je  zatvor postao vaš redoviti pratilac, onda je samo pitanje vremena kada će se pojaviti problemi s hemeroidima. Oni su usko povezani sa zatvorom, koji se odnosi na nemogućnost slobodnog kretanja stolice kroz crijeva. Kod zatvora je uobičajeno da se osobe prilikom pražnjenja crijeva dodatno napinju, što povećava mogućnost pojave problema s hemeroidima.

Doznaj što još utječe na pojavu hemeroida i kako ih liječiti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.