Zdravlje Zdravlje žena 22. ožujka 2017.

Kondomi, jogurt i pamučne gaćice - recept za zdravu vaginu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda misliš da znaš sve o intimnom zdravlju, ali ponekad i sitnice mogu ozbiljno narušiti ravnotežu. Nije loše s vremena na vrijeme provjeriti radiš li zbilja sve što bi trebala za svoje intimno zdravlje ili možda preskačeš neki važan korak.

Koristi kondome

Osim što te štite od spolno prenosivih bolesti i trudnoće, kondomi pomažu tvojoj vagini da drži svoj pH pod kontrolom, prenosi womenshealthmag.com.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Analni seks

Na taj način dobre bakterije, poput laktobacila, mogu preživjeti, što je iznimno važno ako želiš izbjeći stvaranje gljivičnih infekcija.

Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili samo umorni

Nosi pamučne gaćice

Kada je riječ o izboru donjeg rublja, tvoja vagina preferira pamuk. Upravo to je i razlog zbog kojeg se na gaćicama uvijek nalazi i sloj pamučne tkanine.

"Budući da diše i upija vlagu, pamuk je idealan materijal za odijevanje vagine", objašnjava dr. med. Mary Jane Minkin.

Vježbaj

Kegelove vježbe su ključne za jačanje donjih mišića zdjelice. Upravo osnaživanje tih mišića ti može pomoći postići snažne orgazme, a usput ćeš ojačati i kontrolu mjehura.

Jedi jogurt

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jogurtne kulture su jako dobre za pH ravnotežu vagine, zato uključi jogurt u svoju prehranu što češće možeš. Pritom vodi računa o udjelu šećera u jogurtu koji konzumiraš, jer te povećana konzumacija šećera može učiniti podložnijom gljivičnim infekcijama.

Ne preskači ginekološki pregled

Prvi puta kada sam otišla na ginekološki pregled, moj ginekolog mi je rekao: "Jednom godišnje moraš doći na pregled i obaviti Papa test, tu nema priče". I to je zapravo cijela istina.

12 savjeta slavne ginekologinje za bolje seksualno iskustvo

Redoviti ginekološki pregledi su jedini način da pouzdano znaš da je sa tvojim spolnim zdravljem sve u najboljem redu i na vrijeme otkriješ eventualni razvoj bolesti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Najbolje pričekati da vaginalni prištići spontano nestanu ili potražiti liječničku pomoć.

Ne ustručavaj se koristiti lubrikant

Vaginalna suhoća je česta pojava i nije znak za uzbunu. Može se javiti zbog korištenja određenih lijekova, nakon poroda ili prije ulaska u menopauzu.

Važno je samo da ne siliš stvari jer to može biti bolno, ali i opasno. Ako se nađeš u toj situaciji, produži predigru ili koristi lubrikant.

Reci ne ispiranju vagine

"Vagina se zapravo sama čisti", tumači dr. med. Dena Harris. Prema tome, nepotrebno je koristiti posebna sredstva za ispiranje vagine.

Istraživanja su zapravo pokazala da ispiranje vagine posebnim sredstvima povećava rizik razvoja gljivičnih infekcija i spolno prenosivih bolesti.

Ups! Boli me tijekom seksa

Pažljivo vozi bicikl

Žene koje često voze bicikl, bilo u teretani ili na cesti, riskiraju bol, utrnulost i svrab u području vagine. Studija, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Sexual Medicine, ispitivala je biciklistice i doznala da je većina njih nekada iskusila bar jedan od navedenih simptoma.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako ideš na duže biciklističke ture ili često bicikliraš, razmisli o nošenju deblje podstavljenih hlača.

Oprezno s antibioticima

Antibiotici mogu ubiti dio laktobacila i tako poremetiti pH ravnotežu vagine. To, naravno, ne znači da trebaš odbiti antibiotik ako imaš neku infekciju, nego trebaš poduzeti preventivne mjere za zaštitu vagine. Ukratko, oboružaj se jogurtom.

Je li tvoja vagina dovoljno kisela?

Pazi na redoslijed seksualnih aktivnosti

Nikada nemoj preči s analnog na vaginalni seks, bez da prethodno primijenite kondom ili se obrišete. Ne želiš bakterije iz analnog otvora u svojoj vagini.

Izbjegavaj sapun "tamo dolje"

Koliko god lijepo mirisali, sapuni isušuju kožu i ne pripadaju nigdje blizu tvojih genitalija. Najbolje je ispirati se čistom, mlakom vodom.

Ako baš ne možeš bez sapuna, biraj one blage i bez mirisa.

Kako napraviti vaginalni detoks?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.