Zdravlje Zdravlje žena 23. travnja 2017.

Tamponi s marihuanom pomažu kod bolova i kod endometrioze?

Bolovi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nažalost, bolovi tijekom menstruacije su česta pojava kod mnogih žena. Menstrualni bolovi nazivaju se dismenoreja i za njihovo ublažavanje se često propisuje hormonska terapija ili različiti protupalni lijekovi. No, prirodno rješenje bi mogla biti biti marihuana koju sadrže novi "tamponi".

Naime, tvrtka Foria, inače poznata u medicinskoj kanabis industriji, je pronašla posve prirodan način za liječenje menstrualnih bolova i grčeva. Njihov medicinski izum zapravo nisu tamponi od marihuane nego male kapsule koje se mogu kombinirati s tamponima.

Kaspula u prosjeku od 15 do 30 minuta po umetanju u vaginu pruža golemo olakšanje od boli. Iz tvrtke su na sljedeći način pobjasnili kako su došli na ideju da osmisli ove kapsule: "Kanabis je kroz povijest poznat kao prirodni lijek koji olakšava bolove za vrijeme menstruacija. Željeli smo učiniti dostupnim snažne medicinske učinke ove biljke i omogućiti ženama sigurno te prirodno sredstvo."

Kako je kapsula napravljena i kako se koristi?

"Umetak je napravljen na bazi kakao maslaca, a namijenjen je isključivo ženama koje imaju menstrualne grčeve. Sadrži mješavinu THC-a (tetrahidrokanabinola), aktivnog sastojka marihuane i CBD-a (kanabidiola), sastojka industrijske konoplje. Naime, aktivni sastojci u kapsulama pomažu u opuštanju mišića.", tvrde iz kompanije.

Ako se koristi u kombinaciji s tipičnim tampona, Foria kapsulu potrebno je umetnuti prije tampona. Također je uobičajeno da se nekoliko minuta nakon umetanja kakao maslac počinje otapati. Uz ovo otkriće, koje je zasada dostupno u Kaliforniji, bolovi tijekom menstruacije uskoro bi mogli postati prošlost, a ovo sredstvo lijek za pet milijuna žena koje pate od bolnog poremećaja endometrioze. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      saruma

      je li to samo za one koje koriste tampone ili...?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.