Zdravlje Simptomi i pomoć 13. listopada 2016.

Oprez: 10 znakova da te stres polako 'ubija', provjeri imaš li ih i ti!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prerano sijedenje kose događa se zbog gena ili nepodnošljivog stresa. Stres čini tvoju kosu sivom kod sljepoočnica. Danas, čak i mladi u dvadesetima imaju sijedu kosu.

  1. Lupanje srca: Stres dovodi do tjeskobe i anksioznosti, što može dovesti do hipertenzije. Jako kucanje srca je jedan od glavnih znakova hipertenzije. Ako možeš čuti lupanje srca, onda moraš posjetiti liječnika.
  2. Glavobolja: Jeste li ikada čula za „glavobolju zbog napetosti“? Previše stresa može stvarati lupanje i oštru glavobolju.
  3. Krv iz nosa može se dogoditi ako se tvoj krvni tlak iznenada podigne, bez upozorenja. Prirodni obrambeni mehanizam tijela tada pusti malo krvi zbog kontrole krvnog tlaka.
  4. Gubitak kose: U modernim vremenima, stres je jedan od glavnih razloga gubitka kose. Vidjet ćete preranu pojavu ćelavosti kod mnogih ljudi koji su još uvijek u svojim dvadesetim godinama. To je sve zbog radnog pritiska i stresa.
  5. Gubitak pamćenja: Stres te može učiniti zaboravnim. Kratkoročni gubitak pamćenja često se događa kada imaš puno radnog pritiska ili imaš iznimno stresan život. Ako te vaše pamćenje počinje izdavati, onda moraš napraviti stanku i oporaviti se.
  6. Pretjerano znojenje: Pretjerano znojenje, znojenje dlanova ili stopala i osjećaj vrućine su znakovi stresa. Ako se obilato znojiš, a sjediš u klimatiziranoj sobi, trebš smanjiti svoju razinu stresa.
  7. Prijevremena pojava sijedih vlasi: Prerano sijedenje događa se zbog gena ili nepodnošljivog stresa. Stres čini tvoju kosu sivom kod sljepoočnica. Danas, čak i mladi u dvadesetima imaju sijedu kosu.
  8. Uporna razdražljivost: Ako stalno imaš osjećaj kako ti je potrebno da se izvičeđš na nekoga ili da istresaš svoju energiju na neki drugi način, onda si sigurno pod stresom. Naljutiti se ponekad je u redu, ali uporna razdražljivost je više od puke ljutnje.
  9. Gubitak imuniteta: Jeste li bolesna svaki mjesec? Ukoliko jesi onda je to zbog toga što stres utječe na tvoj imunitet.
  10. Starenje: Stres ubrzava starenje i čini da izgledaš starije nego što to zapravo jesi. Ako si počela primijećivati prerane bore i tamne mrlje na svojoj koži, onda je tvoja razina stresa vrlo visoka.

Liječnik odgovara: zašto mi srce brzo kuca?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.