Zdravlje Simptomi i pomoć 20. lipnja 2017.

Osam mogućih uzroka jutarnje glavobolje i njihova rješenja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nema goreg početka jutra od onog osjećaja nabijanja u glavi čim otvoriš oči. Dok zbunjeno tražiš tabletu protiv bolova sigurno razmišljaš i o mogućim uzrocima te patnje.

Neispavana si

Tijelo treba 7 do 8 sati sna i ako mu daš manje ono pretpostavi da nešto nije u redu i krene paničariti. Osim glavoboljom, to može rezultirati i ubrzanim pulsom, povišenim tlakom i navalom stresa. Najefikasnije rješenje u ovim slučajevima je tableta protiv bolova, piše Women's Health.

Previše si spavala

Spavanje dulje od 9 sati smanjuje količinu serotonina. Njegovo smanjenje utječe na protok krvi kroz mozak i tako dovodi do pojave glavobolje.

Prva pomoć su ponovno tablete protiv bolova, ali najbolje je da uspostaviš osmosatni ritam spavanja kojeg ćeš se pridržavati i vikendima.

Najčešći okidači migrene

Niska razina endorfina

Razina endorfina je najniža rano ujutro pa se tada nekima javlja glavobolja. Endorfini utječu na razinu serotonina i to pokreče sustav nastanka boli. Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto pad endorfina kod jednih izaziva glavobolju, a kod drugih ne, no sugeriraju jutarnje vježbanje kao pomoć.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mamurna si

Čak ni ne moraš biti mamurna, dovoljno je da si popila par pića. Alkohol izaziva dehidraciju zbog čega se smanjuje opskrba mozga krvlju i javlja glavobolja. Također, veće količine alkohola mogu ti pokvariti san, što će se opet odraziti kao glavobolja.

7 simptoma tumora na mozgu

Protiv ove glavobolje najbolje se boriti rehidracijom. Svaki put kada se vratim iz izlaska prije spavanja popijem dvije čaše vode i nemam problema s glavoboljom.

Hrčeš

Snažno hrkanje može biti znak apneje, poremećaja kod kojeg oboljeli na nekoliko sekundi prestaje disati. Iako je riječ o kratkotrajnim prekidima, mozak zbog njih ipak dobiva manje kisika što može dovesti do glavobolje.

Ako sumnjaš na apneju, razgovaraj sa svojim liječnikom koji će zatim poduzeti potrebne mjere.

Nedostaje ti kava

Kava je blagi stimulans i ako propustiš dozu, posljedice su neminovne. Primjerice, ako si navikla piti kavu u 7 ujutro, a spavala si do 9, moguće je da ćeš se probuditi s glavoboljom. Problem će nestati čim popiješ prvi gutljaj.

Zašto preskakanje kave izaziva glavobolju?

Depresija

Ovaj uzrok se zapravo veže na već spomenute. Depresija remeti san i utječe na razine serotonina, a premalo ili previše sna i deficit serotonina dovode do glavobolje.

Pošto je riječ o dubljem problemu, u ovom slučaju je nužno razgovarati s liječnikom.

Visoki krvni tlak

Osobe koje imaju visok krvni tlak češće pate od glavobolje zato jer krv kola njihovim mozgom pod većim pritiskom. Glavobolje će oslabiti ili nestati samo ako staviš tlak po kontrolu, zato se pridržavaj liječničkih uputa i terapije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.