Zdravlje Simptomi i pomoć 03. siječnja 2017.

Ovi signali pokazuju da tvome organizmu nedostaju vitamini

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudsko tijelo je nevjerojatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine “dojaviti” što mu ne odgovara, kao i koji vitamini mu nedostaju.

Prehrana suvremenog čovjeka svodi se na prerađenu hranu punu umjetnih dodataka, konzervansa i boja, a s mnje nutrijenata. Također, takva prehrana može ometati apsorpciju važnih vitamina i minerala u probavni sustav. Ovi simptomi ukazuju da tvome organizmu nedostaju određeni vitamini.

Žvale (Angulus infectiosus oris) na usnama

Pukotine kože, crvenilo i osjećaj pečenja na rubovima usana mogu biti znak nedostataka željeza, cinka, vitamina B. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata. Kako bi riješila riješili problem, u prehranu uvrsti meso, ribu, jaja, sir, orašaste plodove i leću. Apsorpciju željeza poboljšaj unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombiniraj s povrćem poput brokule, kelja i cvjetača.

Što uzrokuje nastanak afti i kako ih spriječiti i liječiti?

Usne | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Prije odlaska na spavanje na usne je dobro staviti bogatu kremu

Potkožni prištići

Crvene i bolne potkožne bubuljice koje nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, ali često i nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D. Rješenje je unos više ribe, morskih plodova i orašastih plodova, a izbjegavanje svakodnevne prehrane koja se temelji na prerađenom mesu. Također, dobar dodatak prehrani su lanene sjemenke, mrkva, krumpir i crvena paprika.

Boja tvog lica može otkriti imaš li zdravstvenih problema

Osip uz liniju vlasišta, na licu i opadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 vitamina ili biotina. Dok tijelo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može pohraniti veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi. Biotin možete nadoknaditi jedenjem više kuhanih jaja, lososa, avokada, gljiva, cvjetače, soje, oraha, malina i banana.

Kosa2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Svrbež vlasišta nekada je bezazlen, ali često postoji i problem koji se treba liječiti

Trnci u rukama i nogama

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjetila dodira, te trnci u rukama i nogama najčešće su znak nedostatka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u direktnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov uzrokuje smetnje, ali i poremećaje kao što su anksioznost, depresija, anemija i umor. Kako bi unijela više tih vitamina, jedi špinat, repu, grašak, jaja, morske plodove i meso.

Trnci u ruci ne smiju se ignorirati

Grčevi u mišićima

Podrhtavanje kapaka i mišića uz pojavu grčeva najčešće su znak nedostatka magnezija, kalija i kalcija. Ako se simptomi javljaju često, to je znak kroničnog nedostatka koji se ne može riješiti samo boljom prehranom, već i uzimanjem odgovarajućih minerala. Ako redovito treniraš, tada obično dolazi do pojačanog gubitka minerala znojenjem. Da bi ih nadoknadila, jedi više banana, badema, lješnjaka, bundeve, jabuka, grejpa, brokule i zelenog lisnatog povrća.

Šumeće tablete s magnezijem pune su štetnih sladila

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.