Zdravlje Prirodno liječenje 29. listopada 2023.

6 savjeta za buđenje "uspavane" probave!

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spora probava nerijetko je rezultat pogrešne prehrane. Ali i stres i neaktivnost mogu doprinijeti lošoj probavi. Kako biste probudili uspavanu probavu i ubrzali ju, donosimo nekoliko jednostavnih trikova.

Ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok, pa ga stoga ne preskačite. Doručak će vam osigurati dovoljno energije za dobar početak dana, a za prvi obrok izaberite namirnice bogate vlaknima. Kako vlakna pozitivno djeluju na probavu? Tako što ona upijaju vodu, bubre u crijevima te time povećavaju volumen stolice, pojačavaju peristaltiku crijeva i ubrzavaju njihovo pražnjenje – dakle sprječavaju zatvor. Kada hrana sporije prolazi kroz crijeva, povećava se odstranjivanje nekih štetnih sastojaka. Namirnice bogate vlaknima su povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke. Stoga iskoristi sezonu smokava, mahuna, graška, prokulice, mrkve i drugog vlaknastog povrća.

Pročitajte koja hrana ima laksativno djelovanje!

Važno je da dobro prožvačete svaki zalogaj

Žvakanjem rastapate hranu zbog čega se lakše probavlja, te mozgu šalje signal da ste siti, zbog čega neće doći do prejedanja. Žvakanje zalogaja podrazumijeva dvije aktivnosti – samo žvakanje, ali i paralelno disanje. Jedno od osnovnih pravila je da dobro žvačemo, dugo žvačemo i pri tome dišemo, naravno kroz nos. Unošenjem adekvatne količine kisika pospješujemo daljnju apsorpciju hrane u tijelu. Samo žvakanje je proces. Između ostalog proces kojim se dobro usitnjava hrana jer u daljem slijedu hrana prolazeći kroz organizam nema prilike naići na zube. Usitnjenost hrane je bitna jer će se time izbjeći lučenje dodatne količine kiseline i enzima u želudac u svrhu razgradnje velikih komada zalogaja i time se spriječavaju ozlijede želučane sluznice i stjenke želuca.

Obratite pozornost na to kada pijete vodu 

Pola sata prije i sat vremena nakon obroka preporučljivo je da ne pijete vodu ako želite ubrzati metabolizam. Naime, voda razrjeđuje probavne sokove, zbog čega će probava biti sporija. Topla voda ubrzava rad crijeva i ublažava zatvor. Pijenje čaše tople vode natašte, svako jutro poboljšava rad crijeva i smanjuje učestalost želučanih problema kao što su nadutost, vjetrovi i zatvor. Veliki broj studija pokazao je da konzumiranje tople vode ujutro ubrzava probavu.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Pripazite što jedete prije spavanja

Nemojte jesti barem tri sata prije odlaska u krevet. Dopustite da se želudac odmori s ostatkom tijela. Osim toga, teška hrana navečer naštetit će i snu. Hrana koju nikako ne biste trebali jesti prije spavanja je tjestenina, brza hrana i grickalice, slatkiši pa čak i povrće. Naime, povrće poput luka i brokule sadrži visoki postotak netopivih vlakana zbog kojih ćete biti siti dugo vremena. Ovo je inače pozitivna osobina ako ste na dijeti i želite biti siti veći dio dana uz unos malo kalorija, ali radije ga nemojte jesti navečer kada se tijelo priprema na počinak. 

Saznajte je li popodnevno spavanje poželjno i tko bi ga trebao izbjegavati!

Nakon obroka je najbolja umjerena fizička aktivnost

Nakon obroka najbolje je prošetati ili se odlučiti za neku drugu umjerenu fizičku aktivnost. Dugo i intenzivno vježbanje trebali bi izbjegavati jer na taj način možete preusmjeriti energiju koja je potrebna za proces probave. Naime aktivnosti poput trčanja ili plivanja ometaju probavni sustav koji apsorbira hranjive tvari iz unesene hrane. Stoga se preporučuje vježbanje ili intezivniju fizičku aktivnost odgoditi barem za dva sata iza obroka.

Konzumirajte raznoliku hranu

Ako stalno jedete istu hranu, probava će biti usporena. Izbjegavajte isključivo suhu hranu. U prehranu pokušajte uključiti što više svježih namirnica, osobito voća i povrća. Voće i povrće su niskokalorične namirnice i sadrže vrlo male količine masnoća – izuzev avokada, kokosa i maslina. Pokušajte uz svaki glavni obrok pojesti jedno serviranje povrća, a voće neka bude međuobrok. Pri tome birajte raznobojne plodove koji posjeduju različite fitokemikalije sa raznovrsnim korisnim djelovanjem u organizmu.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.