Zdravlje 15. siječnja 2017.

Razlozi zbog kojih ti multivitamini izazivaju mučninu

Tableta-Vitamini
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si osjetila mučninu ili loš osjećaj u želucu nakon što bi popila multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani evo razloga zbog kojih je to događa.

Uzimaš vitamine na prazan želudac

Radi bolje iskoristivosti dodatke prehrani treba piti uz obrok, a ako ih popijemo na prazan želudac ne samo da nećemo iskoristiti njihov maksimum nego ćemo i imati posljedice poput iritacije želuca. Na prazan želudac najteže pada željezo kojeg multivitamini često sadrže. Iritacija traje oko 2 do 3 sata dok vitamini ne prijeđu u tanko crijevo.

10 mogućih razloga zbog kojih si stalno umorna!

Uzimaš prevelike doze

Osim željeza, problematični vitamini za želudac mogu biti i vitamin C i E. Ako imaš osjetljiv želudac i tvoj dodatak prehrani sadrži veće doze ovih vitamina to može biti razlog nelagode nakon što popiješ kapsulu ili tabletu. Savjetuje se uzimati dodatke koji ne sadrže više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa, a to je 80 mg za vitamin C, 12 mg za vitamin E i 14 mg za željezo.

Kapsula ili tableta pitanje je sad?

Ponekad iritaciju želuca može izazvati sama vrsta dodatka prehrani? Možda ti smetaju želatinozne ili celulozne kapsule ili ti smeta obloga kojom se oblažu tablete kako se vitamini ne bi prebrzo otopili. U tom slučaju odluči se za vitamine za žvakanje ili direkt oblike koji su u granulama ili pak vitamine u tekućem obliku.

Otpada li ti kosa zbog štitnjače?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.