Zdravlje Zdravlje žena 25. svibnja 2017.

Sedam razloga zbog kojih ti mjesečnica može biti obilnija nego inače

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaka žena je različita. Dok neke redovno kupuju najveće tampone, njihovim prijateljicama su dovoljni oni manji i to je potpuno normalno. Međutim, priča se mijenja ako s manjih naglo moraš prijeći na veće. Što može biti uzrok?

Promijenila si kontracepciju

Hormonalna kontracepcija utječe na ciklus i često se koristi upravo da bi smanjila obujam mjesečnice. Stoga, ako se prebaciš na nehormonalnu kontracepciju ili prestaneš koristiti kontracepciju uopće, logično je da bi ti mjesečnice mogle postati obilnije.

Vaginalni iscjedak nije uvijek razlog za paniku

Bliži ti se menopauza

Govorimo o periodu od 4 do 10 mjeseci prije ulaska u menopauzu. Brojne žene često ne pomisle na menopauzu, posebice ako su još uvijek u tridesetima. Treba imati na umu da je menopauza također individualno pitanje i kod nekih žena nastupa mnogo ranije nego kod drugih.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Štitnjačom upravljaju hipotalamus i hipofiza, dijelovi mozga koji reguliraju ovulaciju i menstruaciju

Piješ lijekove protiv zgrušavanja krvi

Lijekovi koji olakšavaju protok krvi kroz organizam, olakšavaju i njen protok za vrijeme mjesečnice, pa tako možeš primijetiti obilnije krvarenje.

Prepoznaj simptome raka jajnika

Problemi s krvlju

Potoje određena stanja ili poremećaji vezani uz krv, poput Willebrandove bolesti, koji mogu utjecati i na količinu menstrualne krvi. Ukoliko promjena na obilnije potraje nekoliko mjeseci, konzultiraj se s liječnikom.

Fibroida maternice

Fibroida maternice je mala, benigna izraslina na stijenci maternice. Prilično su česte pa se tako procjenjuje da ih 70% žena dobije bar jednom prije 50. godine života. Jedan od glavnih simptoma fibroida maternice je obilno krvarenje, ponekad i između dvije mjesečnice, prenosi Women's Health Magazine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika

Neke žene nemaju nikakve simptome ovog sindroma, ali kod onih koje ih imaju vrlo često se javljaju upravo obilnije mjesečnice.

6 simptoma koji mogu značiti da s tvojim jajnicima nešto nije u redu

Infekcija

Da, mislimo na spolno prenosive bolesti: gonoreju, klamidiju ili neku treću. Stoga, ako si prakticirala nezaštićeni seks, a mjesečnica ti je naglo postala obilnija, obrati se ginekologu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.