Zdravlje Zdravlje žena 18. svibnja 2017.

Šest načina kako menopauza utječe na žensko tijelo

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi menopauze počinju kada se razina estrogena počne mijenjati. Žensko tijelo može proći kroz nekoliko načina promjena u isto vrijeme. Tijekom rane menopauze, razina estrogena može se naglo povećati i onda pasti, što znači da ciklus može izostati nekoliko mjeseci ili postati učestaliji, obimniji i mnogo teži nego što je bio.

Prve simptome menopauze koje većina žena primijeti jesu česte promjene raspoloženja i valunzi (naleti vrućine). Nekada se javlja osjećaj tuge ili depresije. Također se javljaju problemi tijekom seksualnog odnosa zbog suhoće rodnice ili nedostatka želje. Kada estrogen dulje vrijeme bude na niskoj razini, simptomi menopauze, uključujući valunge i promjene raspoloženja nestaju. Menopauza utječe na cijelo tijelo, a promjenama su najizloženije:

Menopauza-Simptomi | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Krvne žile - brze promjene temperature, valunzi (napadi vrućine) i buđenje noću.
  • Mozak/živci - raspoloženje koje se učestalo mijenja ili tendencije ka tuzi, bijesu, konfuziji i u ekstremnim slučajevima depresija i anksioznost.
  • Genitalije - problemi sa suhoćom vagine, svrbežom i boli tijekom seksualnog odnosa ili iritacija tkiva u vagini i oko vagine.
  • Urinarni sustav - problemi s iznenadnim ili čestim mokrenjem.
  • Kosti - veći rizik od slabijih kostiju i osteoporoze, kao i prijeloma kostiju.
  • Srce - rizik povezan s infarktom i drugim srčanim problemima.

Kako se ne udebljati kada nastupi menopauza?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.