Zdravlje 25. listopada 2016.

Spuštena stopala oštećuju zglobove i mogu pogoršati cirkulaciju

Stopala_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spuštena stopala mogu uzrokovati bolne promjene na mišićno-koštanom sustavu, osobito u koljenima, zdjelici i cijeloj kralježnici.

Spušteni svodovi stopala loše amortiziraju udarce nogu o podlogu, tako da sustav za kretanje trpi puno veće udarne sile, što zglobove dovodi do jačeg habanja.

Spuštena stopala mogu uzrokovati lošiju vensku cirkulaciju

Također, spuštena stopala mogu poremetiti vensku cirkulaciju jer mišići nemaju dovoljno snage učinkovito pumpati krv iz potkoljenica prema srcu. U stopalima se nalazi mnoštvo receptora koji mozgu šalju informacije o položaju stopala. Ti, takozvani proprioreceptori i mehanoreceptori,  prepoznaju stojimo li ili se gibamo te nam u složenoj komunikaciji s centralnim živčanim sustavom pružaju informacije o našim kretnjama i položaju udova, što nam pomaže u koordinaciji pokreta. 

Stopala2_1 | Author:

Tajna zdravih stopala krije se ponajprije u kretanju

Preporučuje se hodanje bosim nogama po različitim tipovima i nagibima podloge jer se time jačaju ligamenti i mišići u stopalima i potkoljenicama. Na taj način povećava se podražljivost mišića i poboljšava cirkulacija u nogama. Kada su takve aktivnosti ograničene, hodanje po različitim podlogama zamjenjuje se plesom, ritmikom, borilačkim vještinama ili jednostavnim vježbama za stopala kao što su podizanje predmeta s poda pomoću nogu, naizmjenično hodanje na prstima, petama, unutarnjem i vanjskom rubu stopala.

Upoznaj Do-In masažu stopala za bolje držanje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.