Zdravlje 10. siječnja 2018.

Što moraš znati ako si na terapiji antibioticima?

Antibiotici
Foto: Guliver/Shutterstock Kod većine antibiotika određena vrsta hrane je zabranjena zbog ozbiljnih nuspojava koje može izazvati alkohol, kalcij, magnezij i grejp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (želučane) tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, a ponekad i mučnina i povraćanje – upozoravaju stručnjaci i savjetuju da se to može izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).

Možda te zanima... Kako razlikovati trovanje hranom od želučane viroze? Zdravlje

Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utječu na imunitet, probavu i opće zdravlje osobe, a kontroliraju i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.

Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan učinak na zdravlje, a vrlo često se govori o njihovom pozitivnom djelovanju na organizam tijekom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crijevne mikroflore.

Možda te zanima... Želučane tegobe: Tri jednostavna, a moćna pripravka za smanjenje tegoba Zdravlje

5 pravila koja moraš imati na umu ako uzimaš probiotike

Blagotvoran učinak probiotika, cinka i apigenina

Da bi bili djelotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to poslije antibiotika. Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crijevne flore, a to su cink i apigenin – cink dokazano smanjuje težinu i trajanje proljeva te dodatno jača imunitet, a oporavak je brži za čak 15 posto. Također, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprječava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istraživanja su pokazala da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sustava, smanjuje upalu i vraća ravnotežu probavnog sustava. Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na stanice probavnog sustava jer djeluje protuupalno i pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crijevima, što može biti korisno kod sindroma iritabilnog crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.

Možda te zanima... Recept za najjači prirodni antibiotik i kako ga koristiti Hrana

Najčešće zablude i pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.